Безбедносно-информативна агенција (БИА) свечаном академијом данас, 23. октобар обележава 120. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 17 година од оснивања БИА.

Свечаности присуствују председник Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у влади, представници 60 иностраних делегација, дипломатског кора, представници цркава, Града Београда.

Вучић је, са директором БИА Братиславом Гашићем, положио венац на меморијални зид са именима погинулих припадника службе у седишту БИА пре почетка свечане академије.

Академија је почела интонирањем химне Србије, а након тога је приказан документарно-историјски филм Цивилна служба безбедности у Србији, првих 120 година.

Прочитајте још - БИА чува Србију међу силама

У Србији су цивилни безбедносно-обавештајни послови први пут институционално организовани Законом о допуни и измени устројства Централне државне управе из 1899. године, којим је у оквиру Министарства унутрашњих дела формирано Одељење за поверљиве полицијске послове, са задатком "да се стара за одржавање унутрашњег државног поретка и опште земаљске безбедности".

Фото Танјуг

Делокруг рада тог одељења обухватао је обавештајне и контраобавештајне послове, сузбијање антидржавне пропаганде и хајдучије, супротстављање тероризму, корупцији...


ОСНОВНИ ЗАДАЦИ БИА-е Њени основни задаци су: заштита безбедности Србије, откривање и спречавање делатности усмерених на подривање или рушење Уставног поретка, истраживање, прикупљање, обрада и процена безбедносно-обавештајних података и сазнања од значаја за безбедност Србије и информисање надлежних државних органа о тим подацима, као и обављање и других послова одређених Законом.

За првог начелника, именован је Јован С. Миловановић, оснивач српске стенографије, бивши председник Трговачког суда и члан Апелационог суда у пензији.

Одељење за поверљиве полицијске послове организовано је по угледу на тајне полиције Француске и Аустро-Угарске, а законом је било прописано да Одељење, поред начелника, има секретара и ниже службенике, као и засебну архиву у којој су се, "под нарочитим надзором и старањем начелника", чували "сви акти поверљиве природе".

Указом краља Александра Обреновића, послови Одељења за поверљиве полицијске послове 1900. године прешли су у надлежност Полицијског одељења при Министарству унутрашњих послова.

Уважавајући значај првог законског уређивања цивилних безбедносно-обавештајних послова у Србији, Безбедносно-информативна агенција обележава 17. октобар као свој дан.

ГАШИЋ: И ДАЉЕ ЋУ БЕСКОМПРОМИСНО ВОДИТИ БИА КА НАПРЕТКУ

Директор БИА Братислав Гашић поручио је на свечаности поводом обележавања 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности да ће и даље бескомпромисно водити Агенцију ка напретку и да ником неће дозволити да стане на пут развоју службе и одржавању њеног угледа.

Он је на скупу, којем присуствује председник Србије Александар Вучић и више од 60 делегација из света казао да је БИА препозната и уважена у земљи и иностранству што је, каже, дошло до изражаја у протеклих неколико година када је уз подршку председника и председника владе ојачала кадровске ресурсе.

Према Гашићевим речима, у Агенцију је дошао велики број младих, стручних, честитих и пожртвованих патриота, а велика пажња је, каже, посвећена њиховој едукацији и сталном стручном оспособљавању и усавршавању, како у земљи тако и у иностранству.

"Добијамо велику помоћ од Академије за националну безбедност, која има важну улогу у едукацији кадрова који ћер чинити будућност ове службе, чији су едукативни програми усклађени са најсавременијим светским стандардима", рекао је Гашић на свечаности.

ИСТОРИЈАТ БИА је формирана је Законом о Безбедносно-информативној агенцији, који је ступио на снагу 27. јула 2002. године, као посебна организација Владе Србије. Њено формирање препознато је као организационо и институционално решење које у датом тренутку најбоље задовољава безбедносне потребе српског друштва, узимајући у обзир изражене претње безбедности и расположиве кадровске и материјалне ресурсе. БИА је цивилна, национална служба безбедности и део је јединственог безбедносно-обавештајног система Србије, делује на основу и у оквиру Устава, закона, других прописа и општих аката, стратегије националне безбедности, стратегије одбране и утврђене безбедносно-обавештајне политике Републике.

Он је истакао да је БИА суштинску и несебичну помоћ у реализацији задатака добила од других државних органа и институција Републике Србије, а посебно је издвојио визионарску улогу председника Србије Александра Вучића који, како је навео, својом политиком мира и развијања добрих односа са међународном заједницом трасира пут ка просперитету.

"Са жељом да сви грађани Србије иду путем просперитета ка будућности Агенција ће учинити све да тај пут осигура и обезбеди. Сигуран сам да ћемо у том послу успети имајући у виду подршку и сарадњу страних партнера", поручио је Гашић.

Вредности које смо као Агенција позвани да одбранимо и које представљају суштину и услов постојања државе изложене су озбиљним реалним претњама и изазовима, навео је Гашић и додао да је БИА прва у држави која има одговорност да их благовремену препознају, анализирају и оцене.

"Али то није довољно, јер се од нас очекује и да им се активно делујући наравно на један специфичан начин супроставимо. Ццак ни то није довољно. Ово време тражи и да у тој утакници неизоставно победимо", истакао је директор БИА.

Он је додао да је БИА снажно искорачила у погледу техничке опремљености, као и стварања најбољих могућих материјалних и логистичких услова који доприносе побољшању квалиyтета рада припадника.

Прочитајте још - Гашић званично постављен за шефа БИА

"Обновили смо и реновирали све постојеће објекте и изградили нове капацитете доводећи инфраструктуру Агенције на највиши ниво. Желимо да наши припадници имају најсавременије услове за обављање својих важних и одговорних послова", рекао је Гашић.

Истакао је да је поносан на сарадњу са МУП-ом, Министарством одбране и са правосудним структурама, као и са осталим државним органима, те навео да један од приоритета Агенције остаје даље јачање саардње са надлежним органима унутар земље.

Наводећи да се данас обележава 120 година од оснивања српске цивилне службе безбедности, Гашић је рекао да њену традицију од 1899. године у најбољем духу наставља БИА, а да корене служења отражбини служења држави сежу дубље и проналазе се још у Законику Цара Душана.

"Настављачи смо и традиције заштитника српске нације којима су сложене послове у безбедносној сфери поверовале вође Првог и Другог српског устанка, Карађорђе Петровић и Милош Обреновић", подвукао је Гашић.