ЧЕСТА је слика да се наши студенти сретну на европским и америчким универзитетима,али је било изненађење када смо усред Шангаја чули: “Добар дан, ми студирамо овде“. Група од тридесетак младих људи изабрала је да се школује на универзитету „Ђао тонг“. Неки су изабрали права, део дизајн, а има и будућих новинара и економиста.

Са њима је разговарала и премијерка Ана Брнабић,позвала их да се врате у Србију после школовања и обећала да ће држава учинити све да се наши људи широм света врате кући.

Како су нам студенти испричали, живот у кампусу је занимљив и имају све што је потребно. Провод у Шангају је одличан,у клубовима могу да се виде и ајкуле,али на храну никако да се навикну. Кинези их најчешће питају за Новака Ђоковића, Николу Теслу и Бату Живојиновића, чувеног Валтера, имена не умеју да им изговоре, па их деле на слогове и дају им кинеска значења. Тако је Милан, Ми Лан.

- Студирам међународне односе, завршила сам кинески језик у Београду и дошла овде - рекла нам је Катарина Радовић. - Све што је потребно имамо у кампусу, ту је менза и све остало. Кина је одлична опција.

Наши студенти објашњавају да није тешко добити стипендију,али да студенти не знају да постоји могућност доласка у Кину. Кинески сви уче,а неки су га већ савладали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кина: Школске униформе са чиповима - нема бежања са часова

Милан Кузмановић каже да је завршио ФПН у Београду,па дошао у Шангај.

Најтеже сам се навикао на храну. Све је јако љуто,али има доста страних ресторана, италијанских рецимо, па идемо тамо. Кинези спремају месо на другачији начин, проблем је у љутини. Ипак је лакше у Шангају него у Пекингу, јер је тамо све још “кинескије“. Испраћају нас речима да им је жеља да се врате у Србију, јер је код куће, ипак, најлепше.

ОЛАКШИЦЕ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић најавила је олакшице за предузетнике који буду запошљавали и младе људе који се врате у Србију. У питању су пореске олакшице и до 70 одсто, али и услов да плате буду три просечне у Србији. Брнабићева је истакла да и у њеном кабинету има места за младе људе који су после школовања у иностранству досли у Србију.