СТУДЕНТ Машинског факултета Јагош Стојановић изабран је у уторак за студента проректора Универзитета у Београду. На седмој редовној седници Студентског парламента он је добио подршку 25 присутних делегата, док је његов противкандидат студент мастер студија Православног богословског факултета, Данило Потпарић, који је и у претходном мандату био на функцији студента проректора, добио 12 гласова.

Потпарићу је истекао мандат пре више од месец дана, након чега је расписан конкурс за избор новог студента проректора.

Чланови Студентског парламента, како је навдено у саопштењу ове органзиације, донели су одлуку да седница буде затворена за јавност.

"Због свих дешавања у ректорату Универзитета у Београду, одлучено је и да јој присуствују само чланови Студентског парламента", наведено је у саопштењу.

Након отварања тачке дневног реда "Избор и именовање студента проректора Универзитета у Београду" седници су се прикључили проректор за наставу проф. др Петар Булат и в.д. генералног секретара Универзитета у Београду Владимир Микић.

Професор Булат, као председник изборне комисије, представио је извештаје за кандидате који су испунили услове за ову позицију. Кандидат Данило Потпарић није се одазвао да се представи делегатима. После представљања Стојановићеве кандидатуре и гласања седницу Булат и Микић, су напустили седницу, па је рад настављен иза затворених врата.

"Поводом навода о смењивању Данила Потпарића из Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду, желимо да истакнемо да је он на ту позицију изабран у октобру 2018. године. Од тада колега није смењиван са те позиције, нити је на седници било покретања питања о овом одбору и његовом смењивању. Колега је и даље члан овог одбора, тако да су спекулације о његовој смени неистините и било какво довођење функције студента проректора са овим", наведено је у саопштењу Студентског парламента.

Ова организација подсећа јавност да је на Универзитету у Београду Статутом забрањено политичко деловање па је етикетирање представника студената као чланова неке од политичких опција "неистинито, недопустиво и не доприноси конструктивном дијалогу нити угледу студената".