ЗА само два месеца трајања школске године, Министарству просвете пријављено је укупно 280 ситуација вршњачког насиља, од којих су неке биле само пријаве ризичног понашања. Током прошле школске године месечно се у просеку бележи до 85 пријава, односно, обавештења о тучама, дављењима, нападима оружјем, али и застрашивању, уцењивању - потврђују за "Новости" у Министарству просвете.

Прочитајте још: Шарчевић: Ја сам главни кривац што је вршњачко насиље видљивије, а шта је са родитељима

Велики степен агресије код младих није само забележило школство, већ и тужилаштво. Према подацима Републичког јавног тужилаштва, учествовање малолетника у тучама са коришћењем опасног оруђа или без њега прошле године је за 82 одсто било веће него годину пре тога (забележена су 73 случаја). Тужилаштво је регистровало и за трећину више кривичних дела наношења лаких телесних повреда (775).

На алармантне податке реаговао је министар просвете Младен Шарчевић. Како је приметио приликом састанка са просветним синдикатима, вршњачко насиље није у порасту, већ је само видљивије.

Прочитајте још: Како се изборити са растућим криминалом малолетника: Више од 7.000 тинејџера починило убиства, насиље, пљачке...

- Ја сам главни кривац што је видљивије, јер је до сада тактика била да се што више прикрије - рекао је Шарчевић, и приметио да се све време говори о школи, а заборављају се родитељи, као најодговорнији. - Установе, Министарство просвете и школе урадиће свој део посла. Очекујем да то уради и социјала, полиција, тужилаштво и сви други.

Шарчевић најављује и увођење једносменског рада кроз целодневни боравак деце у школи, какав ускоро улази у примену у Ужицу.

- Када је дете цео дан изложено педагозима, добрим садржајима, спорту, информатици, изради домаћих задатака, ручку - тада нема прилику да се бави лошим стварима - каже Шарчевић.

Психолози и педагози слажу се да млади насилници чешће долазе из дисфункционалних средина. После недавног напада на средњошколца из Сомбора М. Г, надлежни у овом граду изашли су са тужним податком: трећина малолетника који су учествовали у 16 прошлогодишњих и девет насилничких напада почетком ове године из разведених је бракова!

Разлог за агресију увек је исти: демонстрација моћи над слабијима и доказивање у друшву. Тинејџере карактерише низак степен самоконтроле, па кад се томе додају комплекси, осећај понижености, увређености, жеља за осветом последице су - страшне.

Најтрагичнији пример је случај Алексе Јанковића (14), који је 2011. себи одузео живот после осам месеци тортуре у школи. Трагично је и убиство Мартина Барне (17) у Новом Кнежевцу, када су га у парку насмрт претукла четворица младих. Прошле недеље је у Суботици, док је чекао другарицу да иду у позориште, без икаквог разлога, нападнут седамнаестогодишњи А. С. Напало га је седморо вршњака у центру града, поломивши му кључну кост и посекавши му кожу главе.

НАЈМЛАЂЕ УБИЦЕ ИЗ НОВОГ САДА

ДА деца могу насрнути и на одрасле доказ је напад на познатог књижевника и новинара Рашу Попова, 2014. Против починилаца - малолетне браће, поднето је више од 300 пријава за разбојништва. Исте године троје деце млађе од 14 година спалило је и бескућника у Новом Саду.