Највећа заповест је заповест о љубави, зато што је наш Господ љубав, он је извор љубави и он нас учи да изнад свега љубимо Бога, али да исто тако љубимо једни друге, чак и оне који нас мрзе. Ако се тако владамо у овом животу, онда ће Господ бити испред нас и Он ће нас водити кроз овај живот и војевати за нас и побеђивати наше непријатеље.

-Ово је између остаклог рекао у петак епископ рако призреснки Теодосије, у беседи после свете архијерејске литургије коју је уз саслужење монаштва и свештенства служио у храму светог Димитрија а поводом градске славе Косовске Митровице. Том приликом владика Теодосије је честитајући славу овог храма и града поручио окупљнеим верницима да више пазимо своју веру и образ као и оно што су нам наши преци оставили.

Литургији су присуствоали и политички представници Срба са КиМ а после литургије и беседе, градским улицама града прошла је литија, којој се прикључио и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, док је код споменика кнезу Лазару обављено резање славског колача и дељење Митровданске чеснице са златником.Том приликом директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, честитао је окупљенима градску славу у пожелевши да и у наредном периоду на како је казао, на истм месту заједно славимо празнике, победе и успехе.

Прочитајте још - СПЦ сутра прославља Митровдан, вечерас једну ствар обавезно морате да урадите

-Сабрали смо се да обележимо крсну славу града, који је у претходним деценијама значио последњу сламку спаса и најчвршћи бедем одбране спрског народа на Косову и Метохији. Желим да вам пренесем љубав и солидарност целог српског народа, топлу и братску подршку свих Срба где год живели -казао је директор Ђурић и додао да је Косовска Митровица један од темеља на којима почива не само српски народ на КиМ, него и српски идентитет, мисао и дух.

-Желим вам да градску славу дуго година обележавате у миру, да дочекате много боље, срећније и слободније дане, да сви заједно славимо победе и успехе... Нека Косовска Митровица буде град нове снаге, истрајности, духа отпора, опстанка и вере у будућност целог српског рода поручио је директор Ђурић док је Александар Спирић председник Привременог општинског органа уједно и домаћин, честитајући славу грађанима Митровице казао дда је данашњи дан показатељ да солидарност и слога треба да красе и ојачају овдашњи народ.Иначе, после сечења славског колача, владика Теодосије је освештао новоизграђену црквену трпезарију, у којој је по први пут после 16 година одржан славски ручак.

Фото Д. Зечевић

Иначе, обележавање Митровдана, у Косовској Митровици, почело је у петак, низом културних манифестација а директор Канцеларије за Косово и Меотхију Марко Ђурић у склопу обићиће и реновирани Дом дравља у Лепосавићу који ради у оквиру Клиничко болничког центрау косоској Митрвици . У санирање објета Канцеларија за КиМ је уложила 59 милиона динара.

ЗЛАТНИК

Градску славу светог Димитрија Митровчанима је честитао и Милорад Арлов председник Одбора за КиМ који је по пети пут заредом даривао златник са ликом светог Димитрија а који се налазио у славској погачи која је дељена окупљенима.Златник је пронашао Вук Павловић (7,5) из Косовске Митроивце а Арлов је пожелео грађанима Митровице да чувају Србију и српств на КиМ и да је Република српска уз њих.