ОРГАНИЗАЦИЈИ Центар за безбедност, истраге и одбрану ДБА недавно су се јавили родитељи чија су деца имала непријатности на интернету због нове игре - "Спотид" (spotted - уочен си). Иако се игра, како наводе у Центру, шири друштвеним мрежама, ни Одељење за високотехнолошки криминал МУП, ни Тужилаштво за високотехнолошки криминал нису добили ниједну пријаву. Засада су, сазнајемо, поднете само две приватне пријаве.

Према речима Стевана Ђокића, председника Центра за безбедност, реч је о великом броју инстаграм-профила, који уз назив града имају и реч "спотид". Млади шаљу фотографије пролазника које сликају на јавним местима. Ови профили имају око 100.000 пратилаца.

- Администратори објављују кришом сликане фотографије, са питањем да ли неко познаје особу - објашњава Ђокић. - Онда се јављају они који је препознају и износе податке о приватном животу те особе и "тагују је" (означавају). Неко ће рећи да је то безазлено, али ова игра је опасна. Иза неких профила за које мислимо да су млади, могу се крити педофили и отмичари. Изношење нечијих фотографија и личних података представљају кривично дело.

Прочитајте још - РАЗБИЈЕН ЛАНАЦ ДЕЧЈЕ ПОРНОГРАФИЈЕ: Осумњичен да је од деце тражио голишаве слике

Неовлашћено фотографисање и објављивање фотографија гони се по приватној тужби и држава не би ни могла да тражи од администратора друштвене мреже податке, тврди Лидија Комлен Николић из Удружења тужилаца:

- Особа која је фотографисана могла би да се обрати администратору, а његова добра воља је да ли ће јој открити идентитет онога ко је поставио слику. Тек тада би могла судски да га гони. Администрација друштвених мрежа не потпада под наше законодавство, па особа може да покрене парницу, али не у Србији, већ у Америци.

Бранко Стаменковић

У МУП кажу да Одељење за сузбијање високотехнолошког криминала није примило ниједан захтев надлежног тужилаштва за поступање по наведеним предметима. Објашњавају и да објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка представља кривично дело за које се гоњење предузима по приватној тужби.

И Бранко Стаменковић, заменик републичког јавног тужиоца и тужилац за високотехнолошки криминал, потврдио нам је да ни Посебном тужилаштву за ВТК није поднет ниједан извештај или кривична пријава.

ДВЕ ПРИВАТНЕ ТУЖБЕ

ЂОКИЋ истиче да правни тим Центра за безбедност већ заступа две породице чија су деца имала негативно искуство са овим профилима, па су поднете и кривичне пријаве. Додаје да је у питању девојчица која иде у седми разред и дечак - средњошколац.