НЕМАЧКА компанија "Леони" заинтересована је да на земљишту од 13 хектара које је до сада користила Пољопривредно-хемијска школа "Др Ђорђе Радић" у Краљеву, отвори своју четврту фабрику у Србији која би, бар према најавама, требало да запосли чак 4.000 радника.

То је омогућила и одлука о измени Плана генералне регулације на локацији Ратарско имање - Грдица, коју су недавно усвојили одборници Скупштине града Краљева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Леони - прва фабрика у Краљеву после 30 година

- Овом одлуком омогућена је продаја земљишта немачкој компанији "Леони" која ће ту направити своју највећу фабрику у овом делу Европе за производњу каблова намењених аутомобилској индустрији. На тај начин ће и неколико хиљада Краљевчана добити прилику да остану у свом граду и ту нађу запослење - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Према његовим речима, изменом Плана генералне регулације испоштована је почетна динамика договорена са немачким инвеститором, коме сада предстоји најпре куповина тог земљишта, а потом и добијање локацијске и грађевинске дозволе.

- До изградње фабрике очекује нас још неколико веома важних пројеката, односно изградња два кружна тока и приступних саобраћајница, једне за теретна и доставна возила и друге, службене, за раднике и руководство фабрике, комунално уређење као и решавање проблема одвођења отпадних вода са овог подручја - додао је Терзић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радница тужи фабрику "Леони"

Како незванично сазнајемо, фабрика "Леони" у Краљеву простираће се на 60.000 квадратних метара, а први погон за производњу инсталација и каблова за аутомобилску индустрију требало би да буде завршен до краја ове године. Први радници ће у фабричке хале ући почетком 2019.


ЗЕМЉА НА ДРУГОЈ ЛОКАЦИЈИ

ИЗМЕНОМ Плана генералне регулације на локацији Ратарско имање - Грдица, краљевачка Пољопривредна школа практично је остала без 24 хектара свог економског земљишта, од којих је парцела од 13 хектара планирана за немачку фабрику. Градски челници уверавају да ће једна од најстаријих образовних установа ове врсте у Србији као "обештећење" моћи да изабере двадесетак хетара земљишта на некој другој локацији.