ПРЕ само неколико година недостатак радне снаге је у свакој општини у Србији био у домену научне фантастике. Ове године таквим "проблемом" могу да се похвале Рума, Инђија, Смедерево и Стара Пазова. У овим градовима спискови незапослених све су краћи, а потрага за појединим професијама проширује се на читаву Србију.

Од 2014. године широм Србије, а највише на линији Коридора 10, све је више отворених фабрика, око 60, углавном страних инвеститора. Инвестиције почињу и у западној Србији и Поморављу, на линији Коридора 11, који су извор нове радне снаге, а где до сада, због непостојања путне инфраструктуре, није било могућности за већа улагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Леони" тражи чак 4.000 људи

Покренуо се и југ земље. Највише се ради на отварању нових предузећа у Нишу, али инвеститори долазе и у Крупањ, Лебане, Житорађу, Белу Паланку, тамо где 50 година нико није отворио ништа ново.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Mei Ta zbog rasta proizvodnje traži još 650 radnika

У РУМИ је, знају Сремци, најлакше доћи до посла у неком производном погону, јер је стално отворен конкурс. У десетак страних и домаћих компанија које већ неколико година послују на подручју овог града, до сталног запослења може да се дође одмах после седмодневне обуке. И док у већем делу Србије радници не бирају послове на којима ће радити, компаније у Руми муку муче у потражњи за радном снагом.

- Ми тренутно запошљавамо око 450 радника, којих има и из осталих околних места - каже Драган Тодић у име “Адиане текс” у Руми, која шије купаће костиме. - Код нас посао увек може да се нађе, неки радници одлазе, други долазе, али и ми се сусрећемо са истим проблемом као и већина компанија.

Само у овој години три компаније су најавиле или започеле проширење својих производних погона, у којима треба додатно да се запосли 700 радника. Број од 300 радника не може да достигне кинеско-дански Health Care Europe, који више од годину дана тражи кројаче за производњу меморијских јастука и душека. Како сматрају у овој компанији, највећи проблем представља то што и остале фирме претендују да запосле исту радну снагу, а то је најмања средња стручна спрема и способност учења и усвајања нових вештина.

НЕДОСТАЈУ СЕЗОНЦИ СМЕДЕРЕВУ највише радне снаге недостаје током сезоне брања воћа. Као познатом воћарском крају, који извезе чак двадесетак милиона килограма воћа у сезони, а исто толико пласира на домаће тржиште, Смедереву сваке године фале “сезонци”. Годинама за ове послове воћари су чак и “увозили” радну снагу, а потрага за надничарима је буквално на територији читаве Србије.

Да би се превазишао овај проблем, помоћ општине и те како је неопходна, сматрају инвеститори. Зато се радо на њихов захтев одазвала локална самоуправа која је већ предузела одређене кораке.

- Већ наредне школске године уводи се нови смер, техничар за полимере, јер нам компаније “Хачистон” и “Албон” траже овај профил - наглашава Душан Љубишић, начелник општинске управе у Руми. - Ми смо пре две године вратили смер обућар-моделар, али деца неће да се школују за овај посао.

И У СМЕДЕРЕВУ је у последњих пет година отворено неколико хиљада нових радних места, а за свако од њих било је бар три пута више кандидата. Најзначајнији нови послодавац у протеклих неколико година у Смедереву је финска фабрика каблова за ауто--индустрију ПКЦ. Овде је запослено 1.500 нових радника. То је довело до тога да стопа незапослености у Смедереву буде нешто мања од просечне у Србији.

ПКЦ је имао, додуше, и олакшице у запошљавању. Комисија за контролу државне помоћи одобрила је ПКЦ-у државну помоћ и обавезала Владу да исплати 7,5 милиона евра за 1.500 радника на неодређено време. Осим овога, локална самоуправа је за ову фабрику изградила погоне који су је коштали 628 милиона динара, те је ПКЦ данас закупац у градским халама.

Фински ПКЦ је други по величини послодавац након Железаре Смедерево. Након што је као стратешки партнер челичану преузела кинеска компанија “Хбис”, послодавци су испунили обећано и задржали свих 5.200 радника на својим радним местима.

Нова радна места у текстилној индустрији понудила је пре три године и турска компанија “Кајзен” где ради неколико стотина радница. Они су најавили ширење погона до чак 2.000 запослених. Локална самуправа последње три године подстиче послодавце на пријем младих лекара са евиденције НСЗ.

Турски конфекционар "Џинси Србија" запослио је велики број радника


У СУБОТИЦИ, на евиденцији НСЗ, тренутно је око шест хиљада грађана, што је за хиљаду мање него у истом периоду прошле године. Половина њих има завршену основну школу, 40 одсто средњу, док десет одсто има високо образовање. По годинама, највише је старијих од 50 година, 37 одсто, док је петина младих.

Готово да нема предузећа, здравствене установе или угоститељског објекта који се не жали на недостатак радне снаге. Највећи разлог за ову наизглед парадоксалну ситуацију је велики одлив становништва, нарочито младих, који су добили мађарско држављанство и тако кренули “трбухом за крухом”.

На драстично смањење броја незапослених, који је до пре неколико година био и дупло већи, утицало је и отварање погона великих иностраних компанија у Привредној зони “Мали Бајмок”, где тренутно ради више од шест хиљада људи. Поред Суботичана, организованим превозом свакодневно долазе радници из Бачке Тополе, Сомбора и околних места.

Како би бар мало ублажили последице великог проблема, Покрајински секретаријат за привреду и туризам најавио је субвенционисање радних места за дефицитарна занимања у области здравства и информационих технологија

ЛЕСКОВАЦ је проблем са напуштеним и девастираним производним халама почео да решава тако што их је откупио током стечаја пропалих друштвених предузећа. Локална самоуправа је пре неколико година, издвојивши око 45 милиона динара, постала власник “Синтетике” и “Југекспреса”. Хале и земљиште потом су уступљени заинтересованим инвеститорима, што је био предуслов да отворе додатна радна места.

За последње четири године број незапослених је смањен за око 5.600 људи. Томе доприносе и издвајања из градског буџета намењена самозапошљавању.

"ЏИНСИ" И "ЈУРА" ЗАПОСЛИЛИ ЛЕСКОВЧАНЕ

ЗА потребе турског конфекционара “Џинси Србија”, уз помоћ државе у укупном износу од око 195 милиона динара, у Лесковцу је реновирана “Синтетика”, па се очекује да ова фирма током лета, након пресељења у нови и много условнији простор, запосли још најмање 300 људи.

Земљиште “Југекспреса” добила је јужнокорејска корпорација “Јура”, која је саградила магацински простор, док је постојеће магацине искористила за проширење производње и запошљавање још око 1.000 радника.

Тренутно на додатних 3,7 хектара “Југекспресовог” земљишта граде нову фабрику за производњу матичних плоча за електричне моторе. Ту ће посао наћи још најмање 500 Лесковчана. Ове две фабрике, које тренутно запошљавају око 3.800 Лесковчана, битно су утицале на смањење укупног броја незапослених у граду на Ветерници.