ПРЕДСЕДНИЦИ Кине и Србије Си Ђинпинг и Александар Вучић верификоваће 18. септембра у Пекингу специјални економски пакет од најмање десет уговора, којим ће наша држава обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија - сазнају "Новости".

Према нашим информацијама, тај финансијски аранжман премашује 1,5 милијарди долара и практично је договорен до танчина. Остало је само да се формализује потписима чланова двеју делегација, током договорене посете првог човека Србије најмногољуднијој земљи света. Вредност "пакета" могла би значајно да се повећа, ако се као најповољнија оцени понуда "Зи Јина" за преузимање РТБ "Бор".

Овај изузетан подухват има шири значај од привредног и ослања се на уговор о стратешком партнерству двеју пријатељских земаља и на тежњу "кинеског змаја" да се у оквиру своје прокламоване доктрине "Један појас, један пут" позиционира у југоисточној Европи. Уз то, доказује и да је наша држава препозната као сигурна инвестициона дестинација.

Да су Кинези, после спасавања смедеревске "Железаре", вољни да озбиљно улажу у Србију потврђује и потпис на уговор између "Шандонг Линглонга" и Зрењанина којим се у тај део Баната улаже чак 994,4 милиона долара! Толика је наиме вредност инвестиције коју су најавили челници светског гиганта у производњи аутомобилских гума, одлучни да у граду на Бегеју отворе фабрику која ће запослити 1.500 радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСАО ЗА 1500 ЉУДИ: Потписан споразум о изградњи кинеске фабрике у Зрењанину

Кемен темељац се очекује у априлу следеће године, завршетак радова 2025. године. Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор "Шандонг Линглонга" Фенг Ванг. За изградњу погона град Зрењанин је обезбедио 136 хектара земљишта, а Кинези планирају да у Србији годишње производе 13,6 милиона гума високих перформанси.

Занимљиво је да су инвеститори са Далеког истока одустали од Пољске, Чешке, Словачке и изабрали нашу земљу.

- Враћамо живот и наду Банату, да буде богат, али и да Србија напредује. Очекујем да 18. или 19. септембра, током моје посете Кини, буде потписан уговор са компанијом "Шандонг Линглонг" о изградњи фабрике у Зрењанину. То ће бити у присуству кинеског председника Си Ђинпинга - рекао је председник Вучић, који је присуствовао свечаности.

Он је истакао да је то "велика ствар за Зрењанин, овај део Војводине, али и за целу Србију".

- Преговори са компанијом "Шандонг Линглонг" нису били лаки јер се дуго одлучивало да ли ће та инвестиција бити у Пољској, Чешкој и Словачкој, али је донета одлука да буде у Зрењанину јер је Србија понудила најбоље услове.

Кинески инвеститор може да рачуна на значајне државне субвенције. Председник није откривао колике, јер ће то питање бити прецизирано уговором, али је најавио да ће у Зрењанин доћи још неколико кинеских компанија.

- Србија је по расту БДП на другом месту у Европи у другом кварталу, одмах иза Пољске, а дели треће место са Мађарском, када је у питању прво полугодиште 2018. године. Пре нас су Ирска и Пољска - истакао је председник. - Јавни дуг Србије се смањује, па ће до краја године моћи да иде и испод 50 одсто. Србија шест година има најчвршћу валуту и на истом је нивоу за све то време и има стопу раста мимо очекивања и ММФ и Светске банке. У првих шест месеци ове године Србија има 1,4 милијарде евра директних страних инвестиција, што је 15,6 одсто више него у истом периоду лане.

Вучић је навео да ће са "Шандонгом" доћи и велики број добављача. а један од њих је и компанија која се бави производњом цинка, чији представник је присуствовао потписивању уговора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милијарду евра за фабрику гума

Фенг Ванг, извршни директор компаније, казао је да се сећа да је председник Вучић најмање три пута учествовао на састанцима.

- Желим да најискреније захвалим председнику Вучићу за помоћ, без које овај пројекат данас не би био реализован. Он је од првог дана у томе учествовао и видео сам код њега велику жељу да уради нешто добро за своју земљу. Реч је о стратешкој инвестицији у Србију. Планирани су приходи од пословања будуће фабрике у висини од 600 милиона евра годишње, а производи из Зрењанина углавном ће снабдевати велике европске произвођаче аутомобила.

Ванг је захвалио и амбасадору Кине рекавши да је код њега оставио велики утисак тиме што има одличне односе са председником Србије, додајући да он представља мост пријатељства двеју земаља.

ВЕЗА СА РОНАЛДОМ

"ШАНДОНГ ЛИНГЛОНГ" не жали новац да се пробије на тржиште Европе. Он је глобални партнер италијанском фудбалском клубу Јувентус. Тако је, пишу страни медији, после Роналда, чији је долазак у Италију поздравио овај гигант, сада изабрао Зрењанин за даљи продор на огромно, али и веома захтевно европско тржиште.

"Шандонг Линглонг" продаје гуме у 180 земаља у Европи, на Блиском истоку, САД, Африци и Азији. У групи је 20 највећих светских гумарских предузећа и међу првих пет у Кини. Добављач је за "Форд", "Хјундаи", "Фијат" и "Фолксваген". Годишњи профит, који остварује око 12.000 радника у пет фабрика у Кини и једној у Тајланду, износи 1,5 милијарди долара.


ЛИ: ЗАХВАЛНОСТ ПРЕДСЕДНИКУ

АМБАСАДОР Кине у Србији Ли Манчанг захвалио је председнику Србије Вучићу на посвећености напретку земље, без којег, каже, не би било ни споразума о изградњи фабрике гума у Зрењанину, и поручио да ће бити још више кинеских инвестиција:

- Чврсто сам уверен да ће више кинеских компанија да долази да инвестира у Србију. Будите уверени, запамтите шта сам вам рекао, доћи ће још више кинеских инвестиција. Захваљујем мом пријатељу Вучићу, без њега не би било потписивања овог споразума.