Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да кредит у вредности од 8 милијарди евра, којим су комунисти седамдесетих година прошлог века задужили садашње генерације, не треба држава да враћа из буџета, равномерно оптерећујући све грађане, него треба да падне на терет оних који су тај новац потрошили у време задуживања.

- Није поштено да садашње генерације које тада нису биле ни рођене или су биле деца, враћају кредит од 8 милијарди евра, узет од стране комунистичких власти, пре скоро пола века. Логично је да највећи терет враћања рате кредита која сваке године доспева у износу око 330 милиона евра, сносе они који су у њему уживали, јер је кредит узет за потребе нереалног повећања плата и пензија у оно време. На овај начин комунисти су куповали социјални мир у држави, противно свакој економској логици, јер је привреда била на коленима услед њихових катастрофалних економских мера, укидања приватне својине и уништавања села.

- Логично је да кредит треба да враћају генерације које су како тврде, имале „леп и лагодан живот“, неразмишљајући о томе ко ће да плати цену таквог њиховог живота, а то могу да буду само њихова деца и унуци, што се данас и догађа. Драго нам је због повећања пензија које је најавио председник државе, али се питамо одакле ће се платити рата доспелих дуговања од пре пола века, која ове године износи 338 милиона евра, када се зна да ће трошкови повећања пензија државу коштати отприлике исто толико сваки месец. Такође, знамо да буџет пуне највише радноспособни грађани који нису уживали у тзв. благодетима комунистичног система - истакао је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС.

ПОКС предлаже да се годишња рата дуга враћа тако што би, не сви, него они пензионери који су седамдесетих година имали нереално повећање плате захваљујући кредиту, два месеца годишње, остали без најављеног садашњег повећања пензија.

Уколико не постоји консензус о овом питању, једино је могуће решење да се ове генерације задуже за враћање комунистичких кредита из прошлости, па да терет враћања новог кредита падне на неке будуће генерације, за шта се ПОКС никада неће залагати и чему ће се жестоко противити.