НОВИ савремени систем инстант плаћања данас је заживео у Србији. Од сада је могуће да клијенти 24, од укупно 28 банака колико их послује у Србији, своје платне налоге реализују за свега неколико секунди. Од момента уплате до тренутка када новац "легне" на рачун примаоца, пролази свега неколико секунди, без обзира на то које је доба дана или ноћи.

Банке су инстант плаћање углавном "пустиле" за електронско и мобилно банкарство, као и за налоге дате на шалтеру, с обзиром на то да им је обавеза била да од 22. октобра обезбеде бар један канал преко којег ће да омогуће нови начин плаћања. Цене за ове "брзе" налоге су углавном исте као и за остале налоге који се дају преко електронског и мобилног банкарства и крећу се од нула динара - Директна банка, Сосијете и Комерцијална банка (ова последња за првих 15 налога), преко 10 динара колико је у Поштанској штедионици, 30-35 динара колико је у већини банака, па до појединих где ове провизије иду и до сто динара (АПИ банка, некадашња Московска). Поједине банке, у оквиру посебних пакета текућих рачуна (чији је месечни трошак одржавања скупљи) не наплаћују трошкове налога у е-банкингу, и м-банкингу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: MOBILNI ĆE ZAMENITI KARTICE: Od 22. oktobra zaživeće instant plaćanje, krajnji rok za sve banke 1. april 2019.

Ситуација је другачија код папирних налога за плаћање. Провизије које банке наплаћују на шалтерима су разнолике. Крећу се од 30 до 60 динара, колико износе у већини банака. Међутим, има и оних где је минимална накнада 100, 150, па чак и 300 динара по једној уплати (Прокредит банка). Уз то, поједине банке су папирне инстант налоге "пустиле" само за привреду, док ће грађани на ову услугу још мало сачекати...

Инстант плаћања, без обзира на који начин се обављају, односе се на износе до 300.000 динара.

Када је реч о новим начинима плаћања на продајним местима, путем QR кода на пример, оно ће заживети тек од 1. априла идуће године. Исто важи и за брзи пренос новца са једног на други мобилни телефон, без уношења броја рачуна - услуга такозване централне адресне шеме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: DANAS SE UVODI INSTANT PLAĆANjE: Četiri banke kasne

На крају, још једна додатна услуга која ће бити омогућена захваљујући успостављању система за инстант плаћање и сарадње са великим издаваоцима рачуна је преузимање података о фактури. Под великим издаваоцима рачуна мисли се на компаније попут ЕПС-а, мобилних оператера, кабловских оператера, пружалаца комуналних услуга итд. који ће од овог понедељка, уколико се определе за то, имати прилику да омогуће грађанима и привреди презентовање података о рачуну и електронско плаћања рачуна.

НИСКЕ НАКНАДЕ НБС

У НБС истичу да очекују, имајући у виду ниске трошкове које банке имају приликом извршења инстант трансфера, да ће и "банке утврдити накнаде којима ће привући што већи број корисника инстант плаћања и бити конкурентне на тржишту":

- НБС је утврдила да ће накнада за извршавање налога за пренос у IPS НБС систему, за банку платиоца износити само четири динара. У случају плаћања на продајном месту трговца, НВС наплаћује накнаду од банке трговца, и та накнада износи динар за плаћање рачуна у износу до 600 динара, односно два динара за плаћање рачуна у износу преко 600 динара.