СРПСКЕ робе у већини албанских радњи на Космету и даље има, упркос томе што су већ три недеље на снази таксе од 100 одсто на производе из централне Србије. На рафовима у тржним центрима у Приштини, Косову Пољу, Ајвалији, Липљану, Подујеву, јужном делу Косовске Митровице, али и метохијским срединама, има основних намирница - брашна, шећера, уља, слаткиша, сокова, флаширане воде, "плазме", али и козметичких и хигијенских средстава. Једино су на измаку залихе млека и млечних производа.

- Немојте да ме питате одакле нам ове намирнице. Имамо их довољно за још извесно време, а од нас робу купују и мање радње - каже нам Албанац, власник магацина у Бошњачкој махали у Косовској Митровици.

Наши саговорници Албанци не желе да говоре јавно, али кажу да не искључују могућност да су власници већих тржних центара унапред знали да ће бити уведене драстичне таксе.

- Данима уочи увођења додатног пореза било је појачано допремање робе из централне Србије - тврди наш саговорник, Албанац из Јужне Митровице.

У његовом магацину уочљиви су пакети уља, џакови брашна, шећер, разно воће, а цене робе, објашњава наш саговорник, исте су као и раније. У већини радњи углавном је поскупело брашно које је стизало махом из Војводине.

- Незнатно су поскупеле и друге основне намирнице - кажу нам српски повратници у метохијским срединама, који се углавном снабдевају у албанским радњама.

Саговорници "Новости", и Албанци и Срби, слажу се да одлука Приштине о таксама највише погађа обичан народ.

- Ни Албанцима није у интересу забрана увоза, јер су педесетак година навикли на робу из централне Србије, која је најјефтинија и најбољег квалитета - истиче Десимир Миљковић, директор Основне школе у Грацу код Вучитрна, који се, упркос свему, нада да ће Приштина укинути таксе.


Да су једностраним мерама Приштине погођени и албански привредници, потврђује податак да је једна од већих албанских фирми, из околине Вучитрна, обуставила производњу због недостатка гаса, који јој је испоручивала панчевачка рафинерија.

- Хлеб нам стиже из Зубиног Потока, а цена се није мењала и креће се од 40 до 50 динара. Шта ће даље бити, не знамо - прича Иван Пантић, власник радње у центру Косовске Митровице.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Ковачић: Харадинај диже тензије јер страхује од Хага

Грађани кажу да највише проблема имају с набавком млека.

- Иако је тренутна ситуација забрињавајућа, власници радњи су заиста коректни јер нису повећавали цене - прича Предраг Китановић (32), из Косовске Митровице, који живи са супругом и двоје деце.


ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ РОДИЛЕ СЕ 22 БЕБЕ

УПРКОС проблемима са недовољном количином лекова, санитетског материјала и осталих потрепштина, у КБЦ у Грачаници и Косовској Митровици обављају се порођаји. У грачаничком породилишту се у протекле две недеље родило десет беба, док је у КБЦ у Косовској Митровици, према речима директора Милана Ивановића, последњих недељу дана рођено 12 малишана.


- Хвала породиљама што верују у наше лекаре и наш здравствени систем - каже др Ивановић.

Др Братислав Лазић, директор КБЦ у Грачаници, за наш лист каже да се труде да функционишу стабилно, иако су залихе медицинског материјала прилично смањене.

- Иако обављамо све врсте хируршких интервенција, радимо само ургентна стања како бисмо продужили трајање залиха - истиче др Лазић.