КО није успео до 15. јануара да пријави децембарски ПДВ Пореској управи, неће бити кажњен. Ово важи све до тренутка док се портал "е-порези" не врати у "редовно стање". А, судећи према позивима књиговођа које су у среду звале редакцију "Новости", портал за електронско подношење пријава није се ни у среду, дан после истека овог рока, вратио у редован режим рада. Сличне ситуације се понављају, кажу, сваког 15. у месецу.

- Услед неочекиваних техничких проблема који су изазвали тешкоће у раду Информационог система Пореске управе, обавештавамо вас да ће подношење пореских пријава за порез на додату вредност бити омогућено без правних последица по пореске обвезнике све до успостављања редовног режима рада Информационог система. Свим обвезницима захваљујемо се на стрпљењу - обавештење је које је Пореска управа јавно упутила корисницима путем своје интернет-странице.

Прочитајте још - Тражи се праведнији порез на имовину

Рачуновође су протеклих дана, како сами наводе, и током ситних ноћних сати покушавали да преко овог портала електронски поднесу пореску пријаву за предузећа која су им клијенти, али безуспешно. Грешка "504" која им се појављивала на монитору, онемогућавала их је да у року поднесу пореске пријаве.

И редакцији "Новости" јављали су се запослени из неколико књиговодствених агенција, револтирани због блокаде, односно успореног функционисања портала "е-порези".

- Тако је сваког 15. у месецу, када је рок за подношење ПДВ и још неких пореских пријава - наводе књиговође. - Проблем је што се порески обвезници санкционишу за пробијање рокова у предаји ових пријава. А пријаве је немогуће предати јер портал стално пријављује грешку. У случају када успемо некако да предамо пријаву, не можемо цео процес успешно да приведемо крају.


ПРОБЛЕМИ У ПЕТИЦИЈИ

Удружење рачуновођа и књиговођа Србије УРИКС предало је петицију Министарству финансија, указујући на проблем нефункционисања портала Пореске управе.

- Петицијом захтевамо од Пореске управе да омогући убудуће у оваквим случајевима да се аутоматски продужи рок за предају пријава уколико сајт не буде функционалан у трајању дужем од два сата дневно у последња два дана пре рока за предају пријава у времену од 8 до 16 часова - наводи се у саопштењу овог удружења. - У тим случајевима Пореска управа треба да објави обавештење на свом сајту како би сви порески обвезници били благовремено обавештени.