Радови на отклањању првог "уског грла" за пловидбу Дунавом у Србији, а то је Футог, биће завршени за двадесетак дана, а у марту ће почети и сређивање код Чортановаца, изјавио је данас помоћник министра за водни саобраћај Вељко Ковачевић и најавио да ће свих шест критичних тачака на Дунаву бити отклоњено до краја 2020.

Шест критичних тачака за пловибу између Београда и Бачке Паланке су Футог, Сусек, Аранкина Ада, Бешка, Чортановци и Прелив.

"Радови су кренули прошле године на сектору Футог и нисмо имали никаквих проблема током њиховог извођења. Футог је био први јер је најпроблематичнији сектор. Радови ће бити завршени за двадесетак дана", рекао је Ковачевић новинарима током обиласка Лучке капетаније Београд.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Prati se situacija s ledom na Dunavu, nema razloga za obustavu plovidbe

Додао је да су званично почеле припреме за прелазак на сектор код Чортановаца.

"Имамо неке проблеме техничцке природе тако да би требало у марту да започнемо радове на том сектору. У предвиђеним смо роковима и до краја 2020. свих шест критичних сектора ће бити урађено", навео је Ковачевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Zbog niskog Dunava stao saobraćaj u Mađarskoj,u Novom Sadu šetaju po sprudu (VIDEO)

Након тога ће читав сектор Дунава у Србији испуњавати најстроже међународне стандарде, што значи да нећемо имати обуставе пловидбе ни у условимо изузетна ниског водостаја.