ЕРСТЕ банка није у утакмици за куповину Комерцијалне банке, макар не тренутно, потврдили су, за "Новости", челни људи ове банкарске групације.

- Сада смо заузети мењањем нашег основног информационог система у банци и не желимо да радимо два важна пројекта истовремено, попут куповине нове банке на тржишту. Тек када завршимо овај посао, можемо да размишљамо о аквизицијама - овако, на питање "Новости", да ли је "Ерсте група" заинтересована за куповине банака у Србији, одговара Вилибалд Чернко, члан управног одбора "Ерсте групе" задужен за ризике.

У међувремену се, како наводи, Ерсте банка попела на седму позицију у Србији.

- Циљ нам је да будемо међу три најбоље банке у вашој земљи. Ако довољно дуго чекамо, у топ три банке можемо да доспемо и путем органског раста - каже Чернко.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Медан на челу Комерцијалне банке


"Ерсте група" је током протекле године остварила нето добит од готово 1,8 милијарди евра. Када је реч о Србији, нето добит на крају 2018. године износила је 2,92 милијарди динара, што је за 10,9 одсто бољи резултат у односу на исти период 2017. Кредити становништву и микроклијентима увећани за годину дана 34 одсто и износе 68,11 милијарди динара. Порасли су и одобрени зајмови привредницима за 28,1 одсто.