Данска је најбоља европска земља за пословање, Украјина је и даље на зачељу листе 46 укупно оцењиваних држава, а Србија се "држи" и заузима 37. позицију, према новом годишњем извештају Европске коморе.

Како се наводи у публикацији EUCham-а, "Најбоље европске земље за пословање 2019", објављеној на званичном сајту ове асоцијације са седиштем у Будимпешти, нордијске земље предводе на листи европских земаља у којима је најбоље пословати, будући да иза Данске следе Норвешка (2), Шведска (3) и Финска (4), док пето место држи Велика Британија.

Земља која је највише напредовала у односу на претходни извештај је Турска, чија је оцена побољшана за 3,10 поена, захваљујући чему се попела за четири места на 34. позицију, док је Грчка забележила највеће смањење оцене (-1,47 поена), склизнувши са 34. на 36. место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Е-папир" прима замерке на услове пословања у Србији

Србија је ове године добила за 0,82 поена нижу оцену него 2018. године, па је померена са прошлогодишње 36. позиције на 37. место ове године, а за једно место се спустила и Словенија у односу на 2018. и сада се налази на позицији 22.

Depositphotos

Хрватска се задржала на 29. месту, док се Северна Македонија попела са лањског 33. на 31. место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПКС: Све о стандардима у три клика

Највећи пад на ранг листи од земаља из региона бележи Црна Гора, која је прошле године била на 30.позицији, а сада је на 33. месту, док је Босна и Херцеговина рангирана као претпоследња (45), што је за једно месло слабије него прошле године.

Истраживање се заснива се на два глобално призната рангирања - Доинг Бусинеш извештају Светске банке и Индексу перцепције корупције (ЦПИ) Транспаренси Интернешенела, наводи EUCham.