Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас у Дубаију да су инвеститори из Уједињених Арапских Емирата исказали "велико интересовање за улагање у високотехнолошке, брзорастуће српске компаније" и том приликом најавио отварање канцеларије ПКС-а у комори Дубаија. Како се наводи у саопштењу ПКС-а, Чадеж је на данашњем пословном скупу у организацији Привредне коморе Дубаија, пред око тридесет емиратских компанија, представио услове пословања у Србији, са посебним акцентом на потенцијале ИТ компанија и процесе дигитализације српске привреде.

"Осим јачања веза са привредом Уједињених Арапских Емирата у традиционалним секторима, Србија је компанијама УАЕ понудила и најбоље производе растуће ИТ индустрије, као што су решења наших иновативних компанија за е здравство, дигиталну пољопривреду, управљање енергетским системима, екологију и унапредјење финансијског сектора", рекао је Чадеж.

По његовим речима, могућности за сарадњу и пласман српских ИТ решења постоје, пре свега, у областима информационе безбедности, аутоматизације контролних механизама у енергетском сектору (ембедид софтвери) и функционисања паметних градова.

Чадеж се данас састао и са Хамадом Мубараком Буамимом, председником Привредне коморе Дубаија, са којим је разговарао о могућностима јачања билатералних веза пословних заједница две земље.

Он је казао да је комора Дубаија уступила просторије и инфраструктуру за отварање канцеларије ПКС, уз покриће трошкова њеног функционисања и додао ће већ у наредна два месеца бити изабран српски представник из редова око десет хиљада пословних људи из Србије који живе и раде у УАЕ.

"Данашњи скуп је први у низу овогодишњих догадјаја на којима ће се српска економија и компаније представити потенцијалним партнерима и инвеститорима из Емирата, а за ову годину договорили смо и посету велике привредне делегације Дубаија Србији", рекао је Чадеж.

Чадеж је оценио да су "трговинска размена од 184 милиона долара у прошлој години, као и укупна досадашња привредна сарадња Србије и УАЕ, упркос расту инвестиција из Емирата у Србији, још далеко испод реалних могућности".

"Заједнички став је да готово све привредне гране носе потенцијал за већу трговинску и инвестициону сарадњу и заједничке пројекте: од агробизниса, преко енергетике и екологије, одбрамбене и авио индустрије, градјевинарства, саобраћаја, туризма и здравства до сектора информационих технологија у коме је пробудјен обострани интерес привредника за повезивање“, рекао је Чадеж.

Унапредјењу сарадње, како Чадеж наводи, допринеће и то да су Привредна комора Дубаија и привреда УАЕ "Србију ове године препознали као земљу у фокусу" и да ће се Србија следеће године представити на великом националном штанду у оквиру светске изложбе Еxпо Дубаи 2020. чија је тема дигитализација.

Председник ПКС-а ће сутра, другог дана посете УАЕ састати са гувернером Централне банке и директором Инвестиционог фонда Емирата Мубараком Рашидом Хамисом ал Мансуријем и генералним директором Привредне коморе Абу Дабија Мохамедом Хелал ал Мухаиријем.