БЕОГРАД - Кина је један од најважнијих међународних партнера Србије и један од највећих инвеститора у нашој земљи, поручила је премијерка Ана Брнабић, која је приредила свечани пријем за представнике кинеске компаније "Шандонг Линглонг", која ће у суботу поставити камен темељац за изградњу фабрике гума у Зрењанину.

Брнабић је истакла да много тога спаја два пријатељска народа и оценила да су узајамни односи између Србије и Кине бољи него икада у историји.

Каже да су односи између две земље постали "челични" захваљујући узајамном поверењу и пријатељству председника Србије и Кине, Александра Вучића и Си Ђипинга, као и честим посетама и састанцима на највишем нивоу.

"Драго ми је да ће председник Вучић у априлу боравити у Кини, а радујем се могућности да ће и кинески председник до краја године поново посетити нашу земљу", рекла је Брнабић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зрењанин: Гуме за возила правиће 1.200 радника

Захвалила је кинеском државном руководству на континуираној политицкој и економској подршци. "Поред тога што кинеске компаније спроводе низ инфраструктурних пројеката у оквиру иницијативе ''Појас и пут'' и формата ''16+1'', где се Србија показала као најактивнији партнер, што се огледа у новим путевима, мостовима и железницама, морам да кажем да је моја лична импресија и најважнији пројекат Железара Смедерево", рекла је председница владе.

Брнабић каже да је кинески инвеститор "Хестил" Железари у Смедереву дао нову наду и живот, али и сачувао 5.000 радних места и уверио грађане Србије да железара може поново бити окосница српске економије. Премијерка је подсетила да је током прошле године Србија добила још једног кинеског стратешког партнера, компанију "Зиђин", која је постала већински власник РТБ Бор и обезбедила сигурност за, такође, 5.000 радника и њихових породица и просперитет за локалну заједницу.

"И данас са задовољством означавамо долазак још једног кинеског партнера ''Линглонга'' у Зрењанину. Дуго и напорно смо радили да та инвестиција дође баш у нашу земљу и та инвестиција ће променити слику целе Србије", подвукла је Брнабић. Долазак "Линглонга", каже она, за Србију значи инвестицију од 800 милиона евра, 1.200 радних места до 2025. године и изградњу највеће фабрике на 500.000 квадратних метара.

Брнабић је захвалила представницима компаније на поверењу, а кинеском руководству, Амбасади Кине у Србији, кабинету председника Србије, Влади Србије, АП Војводини, Граду Зрењанину што су радили на инвестицији и њеном остварењу. "Влада ће наставити да ради на побољшању пословног окружења и докле год је ове владе ви ћете имати пуну подршку. Надам се и да ће се 500 партнера ваше компаније који су вечерас овде са нама уверити да је Србија најбоља дестинација за развијање производних капацитета", поручила је Брнабић на пријему.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо оценила је да се под окриљем политичке, економске и културне иницијативе "Појас и пут" и пријатељским односима Вучића и Си Ђипинга, односи две земље и народа још више продубљују и да су резултати из године у годину све видљивији. Каже да кинеске компаније у Србији достижу свој пословни врхунац и да су први пројекти већ видиљиви - мост, брза пруга, Железара, рудник бакра, а од петка и фабрика гума "Линглонг". "Инвестиција ''Линглонга'' ће бити нови рекорд када је реч о највећој појединачној инвестицији кинеских предузећа у Србији. Привредном сарадњом Србија је добила нове инвестиције, технологију и нова радна места, док су кинеска предузећа увежбана за европско тржиште, а њихова конкурентност побољшана", истакла је Чен.

Она је позвала и друге предузетнике да инвестирају у Србију и указала да је Србија последњих година много енергије уложила у економски и социјлани развој и побољшање пословног амбијента за долазак страних инвеститора. "Србија може бити нови избор за покретање бизниса", поручила је Чен партнерима компаније "Линглонг" из целог света.

Председник компаније "Шандонг Линглонг" Ванг Фенг захвалио је Влади Србије и председнику Вучићу јер су помогли да се изградња фабрике гума реализује у Србији. "Србија је једна од првих стратешких партнера Кине у овом региону, а српски народ је најбољи пријатељ кинеском народу у Европи", рекао је Ванг. Сагласио се са премијерком да је кинеско-српско партнерство последњих неколико година нарочито продубљено захваљујући улагањима у оквиру иницијативе "Појас и пут", што је створило шансу за многе кинеске компаније да дођу у овај део Европе.

"У таквим околностима указна нам је историјска шанса да отворимо фабрику у Србији и да дамо допринос отвореној сарадњи и заједничком просперитету наших пријатељских односа", рекао је Ванг и дао обећање да ће фабрика бити квалитетно и брзо завршена како би што пре постављени циљеви били остварени.