Тендер за избор стратешког партнера за Комерцијалну банку биће објављен најкасније почетком јуна, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он је отварајући конференцију "Дигитално банкарство", у организацији Адриа медиа група, рекао да се држава полако повлачи из банкарског сектора и да је већ продат удео у Јубмес банци, као и да ће у власништву државе остати само банка Поштанска штедионица.

"Ми смо пре само десетак дана завршили и формално и продају мањинског удела у Јубмес банци, а у току је и припрема за приватизацију Комерцијалне банке и очекујемо најкасније почетком јуна јавни позив за проналажење стратешког партнера", рекао је Мали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić: Verujem u najbolji rezultat za Komercijalnu banku

Држава у Комерцијалној банци има 42 одсто власништва, ЕБРД 24,4, а ИФЦ, као део Светске банке, 10 одсто.

Држава је половином маја продала на Београдској берзи свој удео у Јубмес банци од 28,51 одсто капитала „Алта Паy” групи за 592,59 милиона динара, односно за 5,0 милиона евра по средњем курсу НБС.

Нагласио је да постоји велика стабилност банкарског тржишта, да је тај систем потпуно стабилан и да представља основ за раст реалне економије.

"Та веза је веома важна за бржи привредни раст", навео је министар.

Казао је да је у току процес консолидације нашег банкарског сектора, пошто мање банке нестају и стварају се веће банке.

Мали је истакао да живимо у дигиталној ери када грађани и клијенти желе што брже да добију услугу, као и да она буде што квалитетнија и да су то данас заједничко изазови и за банке и државу.

Зато су приотирети дигитализација и подизање квалитета услуга, казао је Мали и додао да ће победити она банка која има бољи ИТ систем, боље услуге и више корисника.

Како је рекао, држава је одредила као приоритет дигитализацију, е Управу и да што више услуга буде он лајн.

Подсетио је да сада могу преко интернета да се добију уверења да је плаћен порез, да је уведено он лајн плаћање пореза на имовину, да је завршен Дата центар у Бегораду...

Мали је рекао да ће ускоро почети и градња новог Дата центра у Крагујевцу и додао да Србија не сме да пропусти Четврту индустријску револуцију.

Зато је, наводи, важно и увођење 5 Г мреже, што ће почети већ почетком наредне године.

Мали каже да ће се у нашој земљи све више причати, не само о дигитализацији, већ и о вештачкој интелигенцији, роботици...

Додао је да ће скоро 100 милиона евра ове године бити уложено у Србији у развој научно технолошки паркова и развој научно истраживачких центара и дата центре.

Све ће то подстаћи развој наше економије, закључио је Мали.

У раду конференције је учествовала и вицегувернерка Народне банке Србије Драгана Станић.

Институционални партнери конференције су Влада Србије, Министарство финансија, НБС и други.