Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у четвртак у Санкт Петербргу, у оквиру СПИЕФ-а, са председником Управном одбора "Гаспрома" Алексејем Милером, који је поручио да ће та компанија наставити редовно да снабдева Србију гасом, а у разговору је констатовано и да ће линијски део гасовода кроз нашу земљу бити завршен средином децембра.

Антић је у изјави за Танјуг пренео да је са Милером разговарао о укупној сарадњи, те да је председник УО Гаспрома изнео чврст став да Србија апсолутно може очекивати да ће Гаспром обезбедити све неопходне количине гаса за снабдевање.

Било је речи и о гасоводу кроз Србију, заједничком пројекту који развија компанија "Гастранс" и констатовали смо да се тај пројекат развија у складу са динамиком и да постоје сви услови да линијски део тог гасовода буде завршен средином децембра, као што је и планирано, истакао је Антић.

"То је важан и велики пројекат за Србију. То мења позицију Србије на гасној мапи и дугорочно обезбеђује да Србија има сигурно снабдевање гасом и да може додатно да се гасификује и омогућује даљу реиндустрјализацију земље и значи и нове пројекте", рекао је спрски министар.

Прочитајте још - Антић: Планира се изградња трасе гасовода Београд-Бања Лука


Антић је навео и да се добро развија пројекат ТЕ ТО "Панчево", који развија компанија Гаспром енергохолдинг заједно са НИС-ом, те да ће бити завршен током 2020. године.

"Али, имамо и нове планове и нове гасне електране које ћемо радити. То је била једна од тема и о томе ћемо у току петка наставити разговоре са Гаспром енергохолдингом", пренео је Антић.

Додао је да са Милером разговарао и о даљој гасификацији Србије и да ће један од приоритета заједничког рада у будућности бити алтернативна гасификација, односно могућност гасификовања оних делова земље, који нису покривени мрежом гасовода тако што би се омогућило снабдевање гасом преко ЛНГ, односно СПГ или компримованог гаса, који би се производио на територији Србије.

Министар Антић ће се сутра, током економског форума, састати и са Александром Ðуковим, председником Гаспромњефта, као и са председником Гаспром енергохолдинга, односно, како је рекао, са свим значајним енергетским компанијама.