МИНИСТАР енергетике Александар Антић потписао је у петак у Санкт Петербургу са "Гаспром енергохолдингом" споразум о изградњи гасних електрана на територији Србије.

- Разговали смо и о "Петрохемији" пошто НИС, односно "Гаспромњефт", показују снажно интересовање када је "Петрохемија" у питању. Наставићемо разговоре о могућности да се тај процес дефинише кроз стратешко партнерство - рекао је Антић на економском форуму СПИЕФ.

Каже да је важно да Србија за "Петрохемију" нађе партнера који ће обезбедити снажне инвестиције и учинити ову компанију успешном и одрживом, без обзира на могуће турбуленције када је цена сирове нафте у питању.

Прочитајте још - Антић: Гасовод кроз Србију средином децембра, према плану

Када је реч о гасним електранама, навео је да је споразум потписан у присуству председника УО "Гаспрома" Алексеја Милера.

- То је озбиљан корак даље у развоју тих пројеката који планирамо са "Гаспромом" већ дуже - нагласио је министар енергетике.

Антић наводи да је предвиђено за неколико градова да се размотри могућност градње тих електрана које би биле за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије.

Са тим се најдаље отишло у Крагујевцу. Каже да ће се за Београд, Ниш и Нови Сад тек разговарати о томе са локалним самоуправама.

- Изградња гасних електрана је могућа и изводљива једино уколико поред производње струје можемо да обезбедимо адекватан конзум за топлотну енергију - објаснио је министар.