Градња гасних електрана решиће велике еколошке проблеме, али и допринети коришћењу нових извора енергије, пре свега обновљивих, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

Он је на отварању Недеље енергије у Београду рекао да Србија настоји да прати трендове, да се кренуло у озбиљне инвеститиције и да су велики пројекти у току, те да у Србији сада постоји више од 500 мегавата нових инсталисаних капацитета из обновљивих извора енергије (ОИЕ).

"Да би потрошња из обновљивих извора енергије била квалитетнија и да бисмо ишли напред морамо да градимо или гасне електране или реверзибилне хидроелектране чиме би систем био избалансиран кад нема ветра и сунца, јер морамо да имамо сигурно снагбевање", рекао је Антрић.

Он је рекао да се планира и озбиљно ради на градњи гасних електрана у сарадњи са руским "Гаспоромом", те додао да је енергетска ефикасност једна од кључних области у Стратегији развоја енергетике.

У протеклих неколико година више од 300 милиона евра инвестирано је у различите еколошке пројекте, а циљ је да се постигну стандарди енергетске ефикасности и заштите животне средине који важе у ЕУ, казао је министар.

Прочитајте још - Антић: Биће још гасних електрана


Антић је навео и да се кренуло у озбиљне инвеститиције и да су велики пројекти у току, а да ће до 2025. бити завршен циклус са додатних 700-800 милиона евра.

Уштеда енергије је веома важна, напоменуо је и додао да је у протеклих неколико година кроз будзетски фонд за енергетску ефикасност обављена санација 53 објекта, вртића, школа, домова здравља, а да су резултати фантастични.

Ти објекти сада имају уштеду од 40 одсто у финалној енергетској потрошњи, додао је министар.

У том је фонду, како је навео, ове године значајно више новц, а у плану су нове санације објеката, што све треба да допринесе уштеди енергије.

Најавио је да Министарство планира да оснује посебан фонд за енергетску ефикасност и додао да ће гасовод који ће ићи од Бугарске према Мађарској кроз Србију омогућити да наша земља испуни и реализује планове на даљој гасификацији.