ПОПЛАВЕ су нам ове године, према грубим проценама, направиле штету од чак 25 милиона евра. Колико ће нам тачно пара бити потребно да обновимо око 1.000 оштећених кућа, стотинак мостова и неколико стотина километара путева биће познато када локалне самоуправе доставе прецизне податке о штети од последњих непогода.

Према речима Марка Благојевића, директора владине Канцеларије за јавна улагања, приоритет ће бити обнова домова, док ће поправке мостова и путева причекати извештаје са проценама које треба да доставе локалне самоуправе.

- У зависности од степена штете, грађани ће за обнову домова добијати између 120.000 и 600.000 динара - каже Благојевић. - Од 22 општине, у којима је проглашено стање елементарне непогоде, најугроженије су Краљево и Гуча, јер је поплава направила штету на целој њиховој територији. У Краљеву су поплаве оштетиле 460 стамбених објеката, а у Гучи око 250. Грађани немају разлога за бригу, средства су обезбеђена.

Прочитајте још - ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Море ђубрета слило се у језеро

Канцеларија за јавна улагања ће у четвртак пред Владу изаћи са Програмом обнове објеката због поплава, након чега може да крене исплата помоћи грађанима.

- Грађани су позвани да пријаве штету, а општине већ раде и процењују у ком степену су објекти оштећени - каже Благојевић. - Имамо пет категорија - од најмање за коју је предвиђена помоћ од 120.000 динара, до највеће штете за коју се планира износ од 600.000 динара. Прве процене показују да је од последњих поплава оштећено око 1.000 кућа. Када општине издају решења, Канцеларија ће уплатити средства директно на рачун корисника.

Поплављена подручја обилази и министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Према његовим речима, бујице су највише проблема изазвале у Краљеву и Трстенику, затим Гучи и Книћу. Према првим, прелиминарним проценама, у краљевачком крају штета на стамбеним, јавним и инфраструктурним објектима износи чак 563 милиона динара. У то није урачуната штета коју су бујице нанеле пољопривреди и привреди.

Прочитајте још - Благојевић: Груба процена штете после поплава - 25 милиона евра

Грађани чији су индивидуални објекти претрпели штету то могу да пријаве на посебним обрасцима на шалтеру Градске управе. Најугроженијим домаћинствима локална канцеларија Црвеног крста до сада је поделила 250 пакета хуманитарне помоћи у којима се налазе основне животне намирнице и средства за хигијену.

ОДСЕЧЕН ПУТ КА ТРГОВИШТУ

- За чланове домаћинстава у Краљеву који не могу да дођу до градске управе, стручне комисије ће на терену попуњавати обрасце. Очекујемо да стигну упутства Владе Србије за пријаву штете настале на пољопривредним и привредним објектима - каже Радоица Кочовић, члан Градског штаба за ванредне ситуације. - Вода је испумпана са готово свих најугроженијих локација. Паралелно се ради санација приорететних саобраћајница, али је и даље велики проблем на локалном путу ка Трговишту који је бујица потпуно одсекла у дужини од око једног километра.