Западни Балкан је регион повољан за инветсиције, оцењено је данас у Лондону на конференцији у организацији угледног британског листа "Фајнаншел тајмс“ (ФТ) и Коморског инвестиционог система (КИФ), а премијерка Србије Ана Брнабић указала је на светлу будућност Србије и региона.

Брнабићева је указала да Србија из године у годину напредује, да је већ више година најуспешнија по привлачењу страних директних инвестиција, и додала да је то захваљујући реформама које је спровела.

Пренела је да је у првих пет месеци забележено већ 1,2 милијарди евра инвестиција у Србију, што је за 17 одсто више него у истом периоду рекордне прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - BRNABIĆ U BANjALUCI: Patenti menjaju i jačaju privredu

Она је оценила да је овај фантастичан резултат важан за реформе које су спроведене и које омогућавају добру будућност, и најавила да ће бити настављене реформе и да ће се настојати привући инвестиције које нису радно интензивне, већ у креативну индустрију.

"Допринели смо да регион постане стабилнији, да се све више повезује. Ако тако наставимо, пред нама је светла будућност“, нагласила је Ана Брнабић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Брнабић у Женеви: Улагаћемо пре свега у образовање и креативност

Упитана за кинеске инвестиције, она је рекла да Србија не покушава да привлачи само кинеске инвестиције, већ се труди да привуће инвестиције из целог света.

Према њеним речима кинеске инвестиције у инфраструктуру су веома битне, и то не само Србији, већ целом Западном Балкану, те додала да ће на крају ти пројекти, када регион уђе у ЕУ, постати европски.

Истовремено је указала да је хипокризија критиковати кинеске инвестиције у земље региона, а истовремено се прихватају у Западној Европи улагања из те азијске земље.

Подсетила је да је 90 одсто инвестиција из Кине отишло у западноевропске земље и навела да је само у Великој Британији инвестирала 70 милијарди евра.

Ана Брнабић је истакла да су проевропске снаге у Србији на власти, а и да већина грађана Србије подржава европски пут.

"Верујем да је пут важнији од дестинације, а пут је приступни процес, који је време спровођења реформи. Што пре сви ми напредујемо на том путу, и поред тешког и трновитог пута, то ће бити боље по нас у региону, али и за ЕУ. Нема Плана Б. Наша спољна политика има два стратешка циља - једна је европски пут, а друга стабилност у региону", објаснила је српска премијерка.

Брнабићева је казала да је њен посао "Србија у ЕУ“, али и додала да приступање зависи од саме ЕУ.

Албански премијер Еди Рама рекао је да регион пролази кроз веома интересантно време, у којем су резултати реформи видљиви.

Навео је да Албанија снажно ради на спровођењу реформи како би земља могла снажније да привуче инвестиције и улагачима дала максималне гаранције и предвидивост.

У исто време, додао је, Албаниј је свесна да мора да се ослони и на своје природне ресурсе, посебно нафту, руде и ходроенергетске потенцијале.

Пренео је да је добра вест да је "Шел" пронашао налазиште квалитетне нафте у Албанији, и додао да уз стално растући број туриста, Албанија покушава све то да материјализује у своју корист.

Он је, међутим, нагласио да је за већи раст неопходно да се искористи потенцијал целог региона, за шта је неопходна већа регионална сарадња и интеракција.

"Уверен сам да, ако будемо имали доволљно свести и снаге, можемо да напредујемо у сарадњи и отворимо ново поглавље у коме неће бити окретања ка историји или инсистирању на границама, већ на неку врсту шенгенског прстора за Западни Балкан, онда ћемо моћи да искористимо све потенцијале“, нагласио је Рама.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев истакао је да је регион Западног Балкана данас другачији него раније.

Према његовим речима, многе ствари су се догодиле, а и земље региона су одлучне да се повезују.

"Следили смо позитиван пример Србије, која је водећа на путу ка ЕУ. Реформе су донеле напредак у економији“; подвукао је Заев.

Он је истакао да је важно и да се реше политичка питања, која је Северна Македонија решила, прво с Бугарском, а потом са Грчком, што је већ донело ефекте.

Пренео је да је након Преспанског споразума трговина са Грчком порасла за 21 одсто.

Изразио је наду да ће ЕУ на тај напредак послати са своје стране позитивну поруку региону.

Указао је и да су инвестиције у Северну Македонију значајно порасле у последњих седам година и да су достигле више од 737 милиона доалра, док су раније биле свега 200 милиона долара.

Међутим, додао је да је раст БДП-а 4,1 одсто, што је добро, али недовољно да се достигну западне земље.

Како би се постигао већи раст неопходно је олакшати трговину и инвестиције, и нагласио да Северна Македонија припрема мноштво мера како би смањила чекања на граници, али и бирократију кроз признања атеста суседних земаља.

Заев је истакао да је заједничко трзиште Западног Балкана занимљиво за инвеститоре, јер оно представља трзизште од 20 милиона становника.

Он је додао да ЕУ не мора данас, на министарском састанку у Луксембургу, да одлучи о пријему земаља региона у чланство, али је позвао да донесе храбре одлуке.

"Не мора ЕУ да одлучи данас да смо чланице, већ да доноси одлуке које би охрабриле регион да даље напредује на европском путу", рекао је Заев.

Председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти оценио је да је регион Западног Балкана веома занимљив за инвеститоре, и најавио да ће та институција наставити да сарађује са владама и улагачима из региона.

Према његовим речима, ЕБРД је одлучан да уради још више, а посебно је захвалио Заеву и премијеру Грчке Алексису Ципрасу што су постигли храбар споразум који је допринео да Западни Балкан дође поново у фокус страних улагача.

Позвао је инвеститоре да дођу и искористе потенцијал који регион нуди, додајући да Западни Балкан има стабилну макроекономску ситуацију, и да се у њему налазе добро образовани грађани.

Такође је, када је реч о Србији, рекао да је та земља спровела реформе које су довеле до макроекономске стабилизације, и додао да је Србија једна од земаља с најбољим перформансима са ЕБРД-ом.

Линда ван Гелдер, регионални директор за Западни Балкан Светске банке указала је на високи раст економија Западног Балкана у поређењу са ЕУ и светом.

Она је истакла да регион нуди велике могућности улагачима, и нагласила да су инвеститори потребни како би регион повећао производњу.

Ван Гелдерова је, међутим, оценила да је актуелни раст земаља региона од четири до пер одсто премали да би регион достигао брзо западноевропске земље, јер је за то неопходан раст од седам и више процената.

Истакла је, везано за инвестиције из Кине, да је неопходно да буду транспарентне.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је улагачима да тренутно нема региона који би донео већи профит у наредних пет до седам година.

Он је истакао да новац уложен на Западни Балкан доноси много већи профит него у било који регион света.

"Данас желимо да објаснимо зашто је добро да инвестирате ваш новац и зашто треба да послујете на Западном Балкану“; рекао је Чадеж, подвукавши да регион може успети да делује заједно.