Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је данас у Лондону потенцијалним инвеститорима из света да вреди да улажу на Западном Балкану, саопштила је ПКС.

"Ко на Западном Балкану инвестира у наредних пет до седам година, сваки уложени евро исплатиће му се много више него у било ком другом региону европског континента", рекао је Чадеж водећим менаџерима више од 70 мултинационалних корпорација, окупљених на пословном форуму у организацији Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке и "Фајненшел тајмса".

Међу учесницима тог скупа биле су глобалне компаније, као Сиеменс или Рио Тинто, инвестиционе банаке и фондови попут Морган Станлеy, Номура, МУФГ Банк, Стате Банк оф Индиа, Цоммерзбанк, БНП Парибас, БЦ Партнерс и МидЕуропа Партнерс, представници Лондонске берзе, консултантских кућа, маркетиншких и агенција које се баве истраживањем тржишта.

Чадеж је истакао да је то била прилика и за конкретне разговоре са потенцијалним инвеститорима заинтересованим за улагања и инвестиционе прилике на Западном Балкану, али и за презентацију успешних компанија из региона.

Пословну заједницу Западног Балкана у Лондону су представиле компаније из свих економија региона, међу којима велики регионални играчи: Моји Брендови, АСА Превент, Балфин и Агна група, Деволли Цорпоратион, Лустица Девелопмент, Портонови, ИГМ Траде, Цонфида, Мабетеx, Киво, наводи се у саопштењу ПКС.

Могућности за инвестирање по речима Чадежа су огромне, а као пример је навео дигиталну економију, која, како је истакао, расте двоцифреном брзином, не 10 већ 20 и више одсто.

Прочитајте још - За лакшу трговину и више инвестиција у региону


Он је указао да о томе да је српска привреда вредна улагања говори и пример Кока-Коле, која је купила компанију вредну 200 милиона евра.

На форуму је било речи и о приступним преговорима са ЕУ, а Чадеж је истакао да је Западни Балкан већ део европске економије.

"Везани смо трговином и производњом са европским играчима и тако смо већ део Европе", нагласио је Чадеж, који је и председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке.

Учесницима форума "Инвестиционе могућности у брзорастућем региону" обратили су се и премијери Србије, Албаније и Северне Македоније, Ана Брнабић, Еди Рама и Зоран Заев, министри западнобалканских влада, представници финансијских институција - Европске банке за обнову и развој, Светске банке и Европске инвестиционе банке и међународних компанија.


Премијери региона сагласни су да је у повезивању кључ бржег економског развоја и успеха Западног Балкана.

"Допринели смо да регион постане стабилнији, да се све више повезује. Ако тако наставимо, пред нама је светла будућност", нагласила је Ана Брнабић.

Премијерка је указала да Србија из године у годину напредује, да је већ више година најуспешнија по привлачењу страних директних инвестиција захваљујући реформама које је спровела. У првих пет месеци забележено је већ 1,2 милијарди евра инвестиција у Србију, што је за 17 одсто више него у истом периоду рекордне прошле године, истакла је Брнабић. Најавила је наставак реформи и привлачење улагања у области као што је креативна индустрија.

Албански премијер Еди Рама оценио је да Западни Балкан пролази кроз веома интересантно време, да су резултати реформи видљиви, али да је за већи раст неопходна интензивнија регионална сарадња и интеракција.

И премијер Северне Македоније Зоран Заев је истакао да су земље региона одлучне да се повезују. Заједничко тржиште, по речима Заева, занимљиво је за инвеститоре јер представља тржиште од 20 милиона становника.

Генерални директор Сименс мобилитија Арнулф Волфрам истакао је да се исплате улагања у Западни Балкан, посебно у Србију, да су искуства ове компаније позитивна и да може инвеститорима само да препоручи улагање у регион, навела је у саопштењу ПКС.

Председник ЕБРД-а Сума Чакрабарти такође је оценио да је регион Западног Балкана веома занимљив за инвеститоре и најавио да ће та институција наставити да сарађује са владама и улагачима из региона.