Потпредседник Кинеских железница Ванг Тунгђун обишао је данас радове на изградњи пруге за брзине до 200 километара на сат између Београд Центра и Старе Пазове, у оквиру изградње пруге за велике брзине Београд - Будимпешта.


Он је радове на железничким станицама Нови Београд, Земун Поље и Стара Пазова које тренутно изводе „Кинеске железнице", обишао са помоћником министра за железницу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Лазаром Радаковићем и генералним директором „Инфраструктуре железнице Србије" Мирољубом Јевтићем, саопштила је "Инфраструктура железнице Србије".


Том прликом они су се упознали са технологијом која се примењује, а било је речи и о наредним активностима.


Пруга за велике брзине кроз Србију биће изграђена по највишим техничко-технолошким стандардима, а радови на њеној изградњи у наредном периоду морају бити интензивирани како би предвиђени рокови били испуњени, један је од закључака данашњег обиласка градилишта пруге за велике брзине.


Јевтић је посебно инсистирао на највишем нивоу безбедности железничког саобраћаја на прузи за велике брзине, као и на потреби посвећивања посебне пажње сигнално-сигурносним уређајима европског система ЕТЦС - ниво 2, који ће по први пут бити примењен у овом делу Европе.


Прошле недеље извођачу радова издата је грађевинска дозвола за деоницу од Батајнице до Старе Пазове дугу 14,7 километара, па сада радови могу да буду интензивирани и на овом делу пруге.


Између Батајнице и Старе Пазове ћемо први пут имати у Србији четвороколосечну пругу и то за брзину до 200 км/сат, па се очекује максимално ангажовање и радника и технике, како би рок од 36 месеци за завршетак читавог посла био испуњен.


Конзорцијум кинеских компанија „China Railway International“ и„China Communications Constuction Company“ изводи радове на изградњи пруге за брзине до 200 км/сат између Београд Центра и Старе Пазове (34,5 км), као делу пројекта изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште.


Вредност овог пројекта је 350,1 милион долара, а радови су до сада извођени на првој деоници ове пруге између Београд Центра и Земуна.


Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић примила је јуче високу делегацију „Кинеских железница“, на челу са потпредседником Ванг Тунгђуном и са њима разговарала о реализацији пројекта модернизације и реконструкције пруге Београд - Будимпешта.