ПОСЛАНИЦИ су изгласали јавни интерес и дозволили посебне процедуре како би се градио Моравски коридор. То је први ауто-пут који ће повезати Србију изнутра. Спојиће Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак. Прецизна траса, међутим, још није утврђена у читавој дужини. Завршен је и прихваћен идејни пројекат за деоницу Појате - Крушевац. У току је стручна контрола за део Адрани - Мрчајевци и Мрчајевци - Прељина. Идејни пројекат за део од Крушевца до Адрана, међутим, још се ради, јер се одустало од првобитне трасе.

Како објашњавају у Министарству грађевинарства, раде се и измене Просторног плана инфраструктурног коридора Појате - Прељина. Велике поплаве су промениле ток реке Западне Мораве, па је сада неопходно регулисати њено корито, како би се спречило плављење будућег ауто-пута, али и насеља у околини.

- Усвајање измене Просторног плана се очекује у септембру, а до краја октобра завршетак израде идејног пројекта - кажу у Министарству грађевинарства. - Израду недостајуће пројектне документације, пројекат за грађевинску дозволу и пројекат за извођење, уговориће се са будућим извођачем радова. То ће бити његова обавеза.

Приликом скупштинске расправе, отворено је и питање да ли ће се са будућег ауто-пута излазити у Мрчајевцима. Како сада ствари стоје, ово место, у први мах, остаје без петље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МОРАВСКИ КОРИДОР: Потписује се 2.100 решења, грађевинска дозвола за два месеца

- У зони Мрчајеваца, планирано је денивелисано укрштање ауто-пута и будуће саобраћајнице Крагујевац - Мрчајевци - одговарају у Министарству саобраћаја. - С обзиром на то да не постоји пројекат те будуће саобраћајнице, немогуће је у овом тренутку прецизно дефинисати положај денивелисаног укрштаја. Становници Мрчајеваца ће као везу са Моравским коридором користити петљу "Прељина" у насељу Коњевићи, у чијем склопу је пројектована попречна веза која се кружном раскрсницом прикључује на државни пут првог реда Прељина - Мрчајевци. Од кружног тока на државном путу до Мрчајеваца дужина постојећег пута је око 9,5 километара.

На Моравском коридору је планирано укупно десет петљи и то код Прељине, Адрана, Краљева, Врњачке Бање, Трстеника, Велике Дренове, Крушевца, Ћићевца и Појата. Искључења ће се звати "Ћићевац", "Крушевац исток", "Крушевац запад", "Велика Дренова", "Трстеник", "Врњачка Бања", "Врба", "Камиџора", "Адрани" и "Прељина".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Моравски коридор 800 милионa евра

РОКОВИ

ГРАДЊА Моравског коридора, 110 километара дугог, требало би да почне половином следећег месеца. План је да се заврши у наредне две и по године. Усвајањем закона утврђен је јавни интерес за непокретности које су на његовој траси, усвојени су стриктни рокови за експропријацију.