РЕГИОН Западног Балкана лане је привукао укупно 9,36 милијарди долара директних страних инвестиција, од којих се у Србију слило 5,98 милијарди. Од 147 гринфилд пројеката, 105 се односи на нашу земљу, објавио је портал fDi Intelligence, специјализовани сервис "Фајненшел тајмса".

Реч је о другом највећем приливу гринфилд страних инвестиција на Западном Балкану од 2003. године, од када се прате подаци о улагању. Када је реч о броју пројеката, они су рекордни у последњих шест година. Ови резултати постигнути су упркос томе што се овај регион, како се наводи, и даље налази изван Еворпске уније.

Портал констатује да је Србија, као највећа држава Западног Балкана по територији и броју становника, предводила регион када је реч о страним директним инвестицијама.

Сервис подсећа да је премијерка Србије Ана Брнабић изјавила на Форуму Западног Балкана у организацији "Фајненшел тајмса" у јуну ове године, да је Србија у првих пет месеци 2019. године привукла 1,2 милијарде евра страних директних инвестиција, што је за 17 процената боље него у 2018.

- Мислим да је пред нама светла будућност јер настављамо са структурним реформама - рекла је тада Брнабићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРВАТИ О СТРАНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА: Србија нас дебело "прешишала"