РЕПУБЛИЧКА фитосанитарна инспекција Републике Српске у оквиру редовне контроле пошиљки хране биљног порекла при увозу, забранила је увоз сировог сунцокрета у љусци пореклом из Србије, у количини од 3.000 килограма, због утврђеног повећаног присуства кадмијума. Ниво овог токсичног метала био је пет пута већи од прописаних вредности.

Инспектори у РС нису желели да открију који је српски извозник пласирао тај сунцокрет у Републику Српску, нити како је контаминирани контингент дошао до границе.

- Приликом прегледа пошиљке надлежни инспектор је извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака тешких метала. На основу Извештаја о лабораторијској анализи издатог од стране "Института за воде" Бијељина, у анализираном узорку утврђено је повећано присуство кадмијума, тешког метала, изнад вредности прописаних Правилником о максималним дозвољеним количинама за одређене контамитенте у храни, појашњавају у Инспекторату РС.

Даље кажу да је на захтев увозника извршена суперанализа контролног узорка у "СП Лабораторији" у Бечеју, којом су потврђени резултати прве анализе. И у овој лабораторији утврђено је присуство кадмијума у вредности од 0,581 милиграм по килограму, чија је сумарна вредност изнад Правилником прописане вредност од 0,1 милиграм по килограму.

- Инспектор је решењем забранио увоз спорне пошиљке и наложио враћање пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора - поручено је из Инспектората РС.

У Фитосанитарној инспекцији Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Србије истичу да их фитосанитарне службе Републике Српске нису званично обавестиле о налазу повећаног присуства кадмијума у пошиљци сировог сунцокрета.

- Увидом у наш апликациони систем и провером на граничним прелазима, нисмо констатовали враћање пошиљке сировог сунцокрета у количини од 3.000 килограма, која је наводно пореклом из Републике Србије - кажу у Фитосанитарној инспекцији Србије.

ТИХИ УБИЦА

КАДМИЈУМ је елемент велике токсичности, неколико пута веће од арсена. Има канцерогено дејство, оштећује бубреге, изазива анемију и болести костију. Студије су показале да претерана изложеност кадмијуму може повећати ризик од настанка рака у дојкама, плућима, бешици и ендометријуму.

У неким случајевима ниво кадмијума у храни се може повећати уколико се у току узгајања користе ђубрива која садрже фосфате, или се њиве ђубре канализационом водом.