Руководство војно-комерцијалног аеродрома Морава тренутно разговара са неколико авио-превозника о покретању редовних летова почевши од ове зиме, пише ЕX YУ Авиатион.

Генерални директор предузећа Аеродроми Србије, Михајло Здравковић. рекао је да су већ разговарали са неколико авио-компанија, као и да постоји интересовање за тај аеродром.

"То показује и чињеница да смо изнајмили пословни простор на аеродрому. Можемо да очекујемо да ће први комерцијални летови са аеродрома Морава бити отворени на почетку зимске сезоне крајем октобра", рекао је Здравковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗА МЕСЕЦ ДАНА ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА Моравски коридор са 10 излаза

Каже да је капацитет аеродрома око милион путника, те да сматра да би аеродром ове године могао да прими предвиђених 20.000 путника, како је раније ове године истакла министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић.

"Није нереално да аеродром прими 20.000 путника ове године, ако летови почну ове зиме. Одређене авио компаније су обећале да ће покренути летове, међутим, док се не потпише комерцијални споразум, не можемо са сигурношћу рећи да ли ће се материјализовати", каже Здравковић.

Додаје да сваки авион са капацитетом од шездесет и осамдесет путника може да слети на аеродром Морава.

"На основу одлуке авио компаније, такође, смо способни да управљамо већим авионима Боеинг 737-800 и Аирбус А319 и А320. Већ имамо потребну опрему за снабдевање свих ових типова авиона, укључујући и сертификацију ватрогасних служби", рекао је Здравковић, преноси портал Е капија.

Убрзо након званичног отварања 28. јуна, аеродрому је оперативну дозволу издала Дирекција за цивилно ваздухопловство Србије и потписани су уговори о закупу комерцијалног простора, укључујући и бесцаринску продавницу, којом це управљати швајцарски Дуфрy, а више од тридесет новозапослених наставља обуком.

Осим тога, министарка Михајловић раније је изјавила да се ради на изради и обезбеђивању техничке документације за изградњу друге писте на аеродрому Морава, како би радови почели на изградњи писте почели 2020. године.