ЗЕМЉЕ централне, источне и југоисточне Европе могле би у следећих 30 година да се суоче са снажним смањењем радне снаге, упозорио је Међународни монетарни фонд. Популација у земљама овог региона, укључујући и Турску, до 2050. суочиће се са падом броја становника за 12 одсто због старења и миграција, истакао је Тао Џанг, заменик генералне директорке ММФ, на међународној конференцији "Демографија, запошљавање и раст: Управљање будућношћу у централној, источној и југоисточној Европи".

Истраживање ММФ предвиђа да ће Бугарска, Летонија, Пољска и Украјина забележити највећи пад радне снаге, већи од 30 одсто, до 2050. године, преноси портал Emerging Europe.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српске бање процветале од ваучера

- Али и у неким бољим случајевима, какви су Словачка или Србија, радна снага би могла да опадне за 20 процената до 2050. године. Емиграција је погоршала проблем смањења радне снаге и убрзала старење држава - наводи портал.

Џанг је упозорио да то значи да ће радна популација морати да издржава више него двоструко већи број старијих особа него што то тренутно чини.

- Ти демографски изазови могли би значајно да успоре економски раст - оценио је он. - Смањење понуде рада и нижа продуктивност старијих радника, заједно с већим притиском на јавне финансије, могли би земље да коштају око један одсто БДП-а годишње.