НИЖА цена парадјза, више људи на пијаци, боља продаја. Килограм парадајза пре две недеље вредео је 250 динара, а сада је цена пала, па је потребно издвојити од 70 до 130 динара, у зависности од квалитета.

Прочитајте још: Парадајз од 50 до 190 динара

Повољније "црвено злато" привукло је и већи број купаца на пијацама, па продавци задовољно трљају дланове.

- Има више купаца и продаја је боља него пре десетак дана. Сада је најскупљи парадајз 130 динара, а квалитетан може да се нађе и за 70 - рекао је, за наш лист, Добривоје Јовић, продавац са Бајлонијеве пијаце.

Омиљено српско поврће сада има реалну вредност за ово доба године. Осим поплава које су утицале на принос, један од трговаца на пијаци нам је рекао да продавци цену формирају у зависности од количине којом располажу.

- Они који имају мање количине поврћа, више траже за килограм, а они који довезу више робе имају циљ да што више продају, па је тако код њих цена нижа - испричао нам је Владимир К., који своје поврће довози из Лесковца.

Прочитајте још: ПЧЕЛЕ ОБАВЕ ВЕЋИНУ ПОСЛА: Како у Италији гаје “црвено злато” које је код нас папрено скупо

У малопродајним објектима цена парадајза се креће до 150 динара, али је квалитет поврћа доста лошији. Килограм се у "Идеи" нуди за 109,99 динара, у "Ароми" за 149,99, док у "Максију" кошта 119,99.

ПИЈАЦА


Припрема зимнице ће почети у току следећег месеца, па ће тако и потражња за појединим врстама поврћа бити већа. Како су продавци рекли за "Новости", вредност ни тада неће опасти, иако ће порасти потражња.

- Ово је реална цена. Продаја је боља, више се купује. У септембру се припрема зимница, али вредност неће пасти, јер је прошле године у то време килограм био 70 динара - испричала нам је Марија И., трговац на Бајлонијевој пијаци у Београду.

Осим парадајза, на пијацама и у супермаркетима доминирају паприке и краставци. Цена краставаца на пијацама је од 70 до 80 динара, а паприке од 60 до 130. У малопродајним објектима вредност овог поврћа није виша од оне на пијаци.

Поплаве су највише утицале на формирање цена, а уз то трговци имају трошкове како би своју робу пласирали на пијацама. Потребно је платити превоз, тезгу, али и магацин у којем држе поврће.

МАКСИ

ПАПРИКЕ ЗА ИЗВОЗ

ТРГОВЦИ који своје поврће довозе из лесковачког краја испричали су нам да је цена паприка виша од уобичајене. Симбол овог краја се извози у иностранство и то највише у Словенију, Грчку и Бугарску.

- У моје село сваког дана долазе по два шлепера која одвозе паприке за Словенију. Произвођачима се више исплати откуп на велико, али зато их сада мањка на пијацама - рекла нам је Марија И.

ИДЕА