ДЕО увозника производа на које се плаћа еколошка такса лане су заобишли ову обавезу. Подаци Агенција за заштиту животне средине показују да је ван буџета Фонда за заштиту животне средине остало чак 4,8 милијарди динара. То су постигли тако што надлежнима нису достављали тачне податке о увезеним количинима производа. Међу најнеискренијима, како кажу у Агенцији, били су увозници аутомобила и аутомобилских гума.

Агенција за заштиту животне средине до ових података је дошла захваљујући софтверу који је укрстио податке Управе царина и бројке које су њима достављене. Сада подноси пријаве против увозника производа који након употребе постају посебни токови отпада. Иначе, Агенција годишње прикупи око десет милијарди динара од ове таксе.

Прочитајте још - Многим пензионерима се укида еко-такса

- Компаније имају законску обавезу да тачну количину увезене робе пријаве Агенцији - објашњава Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине. - Многи то нису учинили па је за 2018. годину поднето 1.961 прекршајна пријава. У периоду од 2016. до 2018. године је спремно 357 кривичних пријава против оних који су лажирали податке. Показали смо да такво понашање није могуће јер имамо софтвер који је умрежио податке са царине и податке којима располаже Агенција. Идеја није да било ко трпи репресију, већ да се створи фер утакмица на тржишту.