Релативно ниским износима на пензионим чековима у сусрет излазе уговори Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање (Фонд ПИО) са више од 1.000 привредних субјеката, који пензионерима омогућују продају робе на рате без додатних камата и дугих процедура.

Куповина рачунара за унуке пре почетка школске године, обнављање намештаја, набавка лекова, зимнице, па чак чланарине у различитим пензионерским удружењима и спортским клубовима само су неке од ставки за чију набавку пензионери користе куповину на рате преко пензионог чека. Тако привредни субјекти омогућавају да се једноставном процедуром, расподелом износа у једнаким месечним ратама, без камате, најстаријима рате одбијају од пензије, а да широка палета робе и услуга постаје доступна и онима са ниским примањима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - До краја недеље почиње градња ауто-пута Сремска Рача - Кузмин

Пензионери у Србији све чешће се опредељују за погодности олакшане куповине које им пружају склопљени уговори Фонда ПИО са многобројним привредним субјектима. Због тога из године у годину расте списак предузећа која омогућују пензионерима да куповином на шест или дванаест месечних рата учине себи доступним многе услуге, али и намирнице и кућне потрепштине.

Процедура налаже да пензионери приликом куповине продавцу доставе копију последњег пензионог чека или извештај из банке о примањима и три примерка попуњене изјаве, односно решење о административној забрани, образац ПИО, које се добија од продавца.

- Омогућили смо им да робу плаћају на 12 рата, без камате и било каквих додатних трошкова. Процедура је посебно једноставна, довољно је да пензионери понесу последњи пензиони чек и личну карту. Све остало је на нама, спремимо профактуру и потом је пензионер овери у ПИО фонду, који ставља обавезу на пензију на број месеци за који се пензионер одлучио приликом куповине - објашњава руководилац једне радње са техником, који тврди да је најтраженији уређај у последњих десетак дана управо лаптоп за унуке.

СПИСАК УСЛУГА ЗДРАВСТВЕНЕ и бањске услуге, набавка лекова и огрева само су неке ставке на дугом списку правних субјеката са којима ПИО има уговоре о куповини на рате за пензионере. Тако су доступни и регистрација возила на рате, плаћање животног осигурања, набавка књига и уџбеника за унуке, оптичарске радње, продавнице душека и јастука, малих кућних апарата, тепиха и покућства.

Посматрајући број административних забрана на пензије, очигледно је да старији грађани понуђене могућности користе у великом броју и да им је на тај начин много тога постало доступније. Истовремено, правна лица која продају робу и услуге на више рата потврђују да су пензионери најредовније платише.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање склопио је уговоре и са 55 туристичких агенција, бања и рехабилитационих центара, чије услуге могу да користе пензионери и чланови њихових породица. Највеће интересовање је за бање, а заинтересовани сами могу позвати бању и уговорити термин посете. Из бање на кућну адресу пензионера стићи ће образац који би требало оверити у матичној филијали Фонда преко које пензионер прима пензију.

Када одмор у бањи почне, приликом пријаве на рецепцију изабраног одмаралишта, уз личну карту прилаже се и последњи чек од пензије. Цене у бањама са којима је Фонд склопио уговоре о плаћању на рате углавном се односе на пун пансион са три оброка дневно, ноћење у двокреветној соби, уз све врсте терапија које бања нуди, али постоји и опција коришћења и плаћања само пуног пансиона.