НА трагу резултата своје истраживачке јединице, чувени лист "Фајненшел тајмс" недавно је анализирао адуте српске економије, с обзиром на чињеницу да смо лане привукли 107 гринфилд пројеката. Они ће, када се остваре, вредети 5,8 милијарди долара, а те две бројке су нас, укрштене методологијом "ФДИ маркетс", сместиле на врх светске листе. Страни стручњаци верују да су резултату допринели наш положај, трговински споразуми, али и јефтина радна снага. Наши економисти признају да је резултат добар, али и да ћемо морати све више да размишљамо о инвестицијама које ће више погурати привредни раст.

Британске новине преносе да су индустрија аутомобилских компоненти, храна, дуван, текстил и некретнине били водећи сектори по страним директним инвестицијама. У њих се слило 54 одсто страних инвестиција у 2018. години. Жужана Харгитај, директорка за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој, за овај лист коментарише да Србија има добар географски положај и унапређену инфраструктуру и добре споразуме о слободној трговини с неколико земаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРВАТИ О СТРАНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА: Србија нас дебело "прешишала"

- Знам једног инвеститора који је управо затворио фабрику у Чешкој јер би могао да нађе јефтинију радну снагу у Србији - рекла је она за "Фајненшел тајмс".

За економисту Ивана Николића титула рекордера по приливу директних страних инвестиција је добар резултат.

- Волели бисмо да стране иневестиције иду у најсофистицираније секторе који добацују највећи раст - каже Иван Николић. - Добро је да смо овако решили проблем незапослености, и то дугујемо добрим делом страним инвестицијама. У наредном периоду ће се мењати стратегије, и верујем да се неће суфинансирати баш свако улагање. Подстицаће се вероватно неразвијени региони и улагања у секторе које држава препозна као стратешки битне. Да ли ће неко на своју руку улагати у нешто друго, то је његова ствар. Има и ефекта конвоја. Једна инвестиција повуче другу. Треба свакако да подстичемо домаће инвестиције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС ОПЕТ О НАШОЈ ЗЕМЉИ: Србија рекордер по инвестицијама (ФОТО)

Економиста Стојан Стаменковић подсећа да нас од стабилног и одрживог раста деле већа домаћа улагања. Стране директне инвестиције су у првој половини ове године достигле 1,9 милијарди евра.

- Удео инвестиција у основна средства је испод 20 одсто БДП - истакао је Стаменковић. - То је дубоко испод удела који је потребан за дугорочан и стабилан привредни раст. Минимална стопа је 25 одсто. И њу су имале све земље у развоју. Стране директне инвестиције чине више од половине укупних инвестиција. Инвестиције из домаћих извора су недовољне. Идеалан однос би био да стране чине трећину укупних инвестиција. Остатак би требало да дође из домаће штедње, али тога нема.

НА ПРАВОМ ПУТУ

- АНАЛИЗА британског листа дала је нови подстицај Влади да остане на реформском курсу, што ће Србији омогућити да остане високо позиционирана као инвестициона дестинација - поручио је Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде. - Ови резултати су апсолутно у функцији достизања очекиваног привредног раста, јачања политичке стабилности и међународног кредибилитета Србије. Још ако узмемо у обзир да је само у првих пет месеци ове године остварен раст директних страних инвестиција од 17 одсто у односу на 2018. и да је стопа незапослености пала на најнижи ниво у последњих неколико деценија - на 10,3 одсто, уверен сам да смо на добром путу - поручио је државни секретар.