ПЕНАЛИ за превремено пензионисање неопходни су за нормално функционисање пензионог система и финансијски одрживу ситуацију у којој цену не би плаћали запослени и пензионери замрзавањем пензија и продужењем радног стажа. Превремени одлазак у пензију подразумева и дужи период примања пензија, па су пенали једино правично решење, објашњавају из Фискалног савета. С друге стране, из синдиката поручују да су пенали незаконити, односно да се на основу њих годишње узимају две пензије осигураницима због чега они треба да буду укинути када се наврши граница за пензију.

Превремено пензионисање носи са собом пенале, који су дефинисани још од 1964. године и који подразумевају умањење месечних прихода за сва лица која су отишла у пензију пре испуњења минималних услова. У нашој држави законом је пружена могућност свима који су напорно радили да оду у превремену старосну пензију, али им је и ако се за њу одлуче одузела 0,34 одсто месечно од онога што би имали да су дочекали пуну пензију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Месо неће поскупети до краја године


И док из Савеза самосталних синдиката захтевају да се свима који су отишли у превремену старосну пензију укину "казнени поени" након што напуне 65 година, рачуница показује да би укидање ових пенала било тежак ударац за државни буџет. Тако би уместо садашњих 350 милиона динара колико државу коштају пре времена пензионисани грађани, уколико би држава одлучила да укине "пенале", трошак могао да буде већи од 545 милиона динара. Упркос казненим бодовима за превремни одлазак у пензију, на крају прошле године, на списку оних који су се одлучили да оду у пензију пре навршене старосне границе, било је око 28.000 грађана. - Примена ових мера финансијски би растурила пензиони систем.Осим тога, постоји и велики број радника који раде непријављени због чега и не размишљају о превременој пензији. Цену привилегије укидања пенала морали би да плате радници у приватном сектору и пензионери - било замрзавањем пензија, било повећањем старосне доби за одлазак у пензију са 65 на 67 година, као што су морале да ураде Хрватска, Црна Гора или Пољска - истичу из Фискалног савета.