Србија располаже веома значајним потенцијалом енергије из обновљивих извора, што представља одличну основу за енергетску стабилност у будућности, сматра Тицијано Ђованети, извршни директор компаније МК Финтел Wинд.

"Годишња вредност свих обновљивих извора у Србији је око 4,3 милиона тона еквивалентне нафте, што је 50.000 ГWх на годишњем нивоу", каже Ђованети у разговору за Танјуг.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИН КУПИО "КРАШ": Неверица у Загребу после вести да Шарановић преузима хрватског гиганта

Истиче да од свих обновљивих енергетских извора (ОИЕ), производња електричне енергије помоћу снаге ветра последњих година у Европи бележи најбржи раст, и додаје да у том погледу Србија располаже натпросечним ресурсима у односу на земље континенталне Европе.

"Укупна расположива годишња количина енергије ветра за целу територију Србије је процењена на 2,3 милијарде киловат-часова електричне енергије", наводи Ђованети и прецизира да се максималне вредности јављају у региону кошаве и неким планинским локалитетима, као и да постоји још скривених оаза ветрова у Србији.

Са поносом додаје да је МК Финтел Wинд, заједно са компаијом Финтел Енергија, са више од једне деценије присуства и пословања, пионир у производњи електричне енергије на Балкану.

Изградњом првог ветропарка у Србији 2015. године у Кули, у чију је изградњу уложено 15 милиона евра, МК Финтел Wинд је, према његовим речима, дао значајан допринос увећању удела обновљивих извора енергије у финалној потрошњи струје.

Depositphotos_


"Поред чињенице да смо са укупном инсталисаном снагом од 27 милиона киловат сати, омогућили зелену струју за 8.000 домаћинстава у Србији, ветропарк Кула ће остати забележен као постројење са којим су започеле значајне промене када је у питању сектор енергетике за целу Србију, али и мењање свести локалне заједнице када су у питању обновљиви извори енергије", наглашава Ђованети.

Саговорник Тањуга подсећа да је непуних годину дана касније, у Загајици, поред Вршца, пуштен у рад први ветропарк у Јужном Банату - Ла Пиколина, и да је укупна инвестиција у то постројење била већа од 10 милиона евра.

"Ла Пиколина је за нас изузетно значајна јер је плод озбиљног стратешког размишљања, дугогодишњег истраживања, и на концу, велике упорности и снаге целог тима који је учествовао на пројекту. Данас, захваљујући овом парку, више од 5.500 домаћинстава добија енергију која је потпуно чиста и која не загађује околину", каже Ђованети.

Извршни директор МК Финтел Wинд-а истиче да компанија неће стати на томе, те да даљом реализацијом зацртаних планова жели да помогне Србији у остварењу циља од 27 одсто удела ОИЕ у бруто финалној потрошњи енергије до краја 2020. године.

"Најављено пуштање у рад нашег највећег ветропарка - Кошава - одиграће се 24. септембра, а након тога долази и друга фаза овог пројекта, као и отварање наших нових ветропостројења", каже Ђованети.

Подсећа да је обавезујући циљ за чланице ЕУ да обновљиви извори енергије у 2020. години учествују са 20 одсто у бруто финалној потрошњи, док је циљ Србије да тај проценат већ следеће године буде 27 посто, који је, како оцењује, "изузетно амбициозан" и "остварив".

Depositphotos


"Стратегија развоја енергетике Републике Србије за период до 2025. године са пројекцијама до 2030., фокусирана је на улагања у технолошку модернизацију енергетског система као и реконструкције већ постојећих постројења. На овај начин, очекује се смањење економских трошкова не само у привреди, већ и у целој држави, што последично може довести до повећања стандарда становништва, наравно уз јачање конкретних активности ка заштити животне средине", напомиње Ђованети.

Према његовим речима, за динамичан развој тржишта одрживе енергије, поред креирања јасних циљева и регулације правних оквира, свакако је заслужна и подршка државе у виду "feed in" тарифа.

Ђованети истиче да, креирајући повлашћену цену за откуп струје, држава помаже произвођачима да даље развијају и на стабилне ноге поставе постројења за производњу електричне енергије из снаге ветра, да тиме развија ово конкретно тржиште и омогућава додатни улазак страних инвестиција у Србију.

"Ова синергија корпоративног и владиног сектора нам помаже да оснажимо прве кораке, који ће, лако касније, уз нашу јасну стратегију, циљеве и посвећеност, прерасти у озбиљну трку за чеону позицију у овом делу Европе", закључио је Ђованети.