На гала свечаности у организацији пројекта “100 највећих” у Београду додељене су награде најбољим компанијама по приходу, добити, броју запослених и извозу.

Признања су додељена НИС-у, ЕПС-у, ДИПОС-у, "Porshe" Београд, Градина, ДИС, МОЛ, Имлек, Индустрија меса Матијевић, "Clover" Србија, Крупник, ГИМ, Нелт, Кнез Петрол, АУРА, Coopservice, Гигатрону, Матису, "Nissan" Србија, Лово промет, Дон Дон, ДТД рибарство, Агропромету.

Пројекат који се реализује у Србији под пуном подршком Привредне коморе Србије - "100 највећих“, ове године се одржава под слоганом “Множимо прилике, делимо успехе", а први пут је реализована у Србији у партнерству са "Адико банком".

Од 434.990 активних компанија, колико их тренутно има у Србји, билансе за 2018. годину је предало 108.083 компанија, и оне су се нашле у избору за 100 највећих, док је 1.186 јединствених компанија задовољило критеријуме за тај пројекат, и то у 16 категорија и 15 делатности.

Осим по приходу, добити, броју запослених и извозу, компаније су подељене и по величини - велике, средње, микро и мале.

Директорка пројекта "100 највећих" у Србији Ана Кнежевић казала је да је годину дана уназад интензивно рађено на тржишту земље.

Према њеним речима, пројекат “100 највећих” читаве године има више различитих активности којима жели да промовише добре пословне праксе на начин да буду добар и узоран модел свим компанијама које се налазе на почетку."Једна од великих вредности пројекта јесте да најбоље компаније презентујемо кроз публикацију како би биле модел и узор другим компанијама да се следеће године и оне нађу на листи 100 најбољих”, казала је Кнежевићева.

Пројекат "100 највећих" почео је пре 32 године у БиХ са издавањем прве монографије о привреди те земље и земаља региона, казала је директорка пројекта у Босни и Херцеговини Алена Ахметспахић Фочо, додајући да се од тада сваке године раде ранг листе по извозу, нето добити, инвестицијама.

Како је пројекат растао, листа је проширивана у смислу да се почело са рангирањем и малих и средњих и великих фирми.

“То смо урадили како бисмо што више њих уврстили у аналитику и како би дали већу реалну слику успешне привреде наше земље”, казала је Ахметспахић Фочо.

Додала је да је временом пројекат прерастао у регионални, а да су пре неколико година почели да објављају и регионалне податке и 100 највећих у свакој земљи региона, када је почео да влада и већи интерес за сам пројекат.

Манифестација “100 највећих” у Подгорици се већ две године одржава, казала је додајући да се у Србији одржава први пут.

Прочитајте још - Отворена модернизована НИС Петрол бензинска станица у Ковину

“Мислимо да је ово велики успех. За овај пројекат влада интересовање и других земаља, тако да се надамо да ћемо се проширити”, навела је Ахметспахић Фочо.Како је рекла, у Сарајеву је пре два дана одржана регионална конференцију у којој су учествовали лидери земаља Западног Балкана, а на којој се дошло до заједничког закључка да је потребно заједничко регионално тржиште, јер свака земља у региону је мала, односно мало тржиште за инвеститоре.

“Ми смо чак и као регион мали за велике инвестиције, али смо тако ипак много интересантнији и инвеститорима, пуно нам је значајнији и извоз ако заједно радимо и ако се повезујемо”, истакла је Ахметспахић Фочо.

Председник Извршног одбора Аддико банке Војислав Лазаревић казао је да је та банка ушла у овај пројекат, јер је регионалног карактера и умрежава најзначајнија предузећа у региону.

Један од разлога да учествују у овом пројекту, према речима Лазаревића, јесте и то што је од великог значаја да се препозна ко су најбољи на тржишту, јер управо они дају ритам тржишту, предводе га, дају нове идеје и нове начине пословања.

“Ушли смо у пројекат како бисмо потпомогли да се препознају ко су лидери тржишта и како бисмо помогли свим другим учесницима на нашем тржишту да се развијају у добром правцу”, казао је Лазаревић.

Међу првих 10 је и ДИПОС, а ту их је, према речима генералног директора те компаније Ђорђа Кривокапића, довело то што су у претходних пет година имали неочекивано већу добит него што су планирали, 75 одсто више.

Навео је и да је наплата потраживања била на нивоу од око 90 одсто, а да су имали и скоро дупло већу уплату у буџет Србије него у претходном периоду.

ДИПОС је представио и пројекат - почетак изградње дипломатског клуба, а Кривокапић је рекао да је тај клуб важан за ДИПОС, Град Београд и целу Србију.

“Дипоматска заједница у нашој земљи већ дуго времена чека на једно такво место где ће се окупљати дипломате и пословна заједница”, казао је Кривокапић.

На гала вечери је такође представљена специјална публикација у којој се налази хиљаду најуспешнијих компанија, а која је израђена у оквиру пројекта.

На свечаности, осим директора пројекта “100 највећих” Босне и Херцеговине Алене Ахметспахић Фочо и Црне Горе Ратка Николића, присутни су били и представници више од 220 фирми из Србије, представници ПКС-а, државни званичници, амбасадори, најеминентнији представници домаће привреде, уметности, медија...