ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ХРВАТСКО тржиште, упркос донекле промењеном пословном амбијенту, и даље је најзатвореније када су у питању улагања српских привредника. Податак да је Хрватска у Србију од 1993. године уложила близу 800 милиона евра, а обрнуто тек четрдесетак, довољно говори.

Покушаји српских предузећа да улажу у хрватска годинама су заустављани нетржишним потезима. И сада, када су баријере мало попустиле, јавност је ипак остала у шоку због чињенице да Србин купује култну хрватску компанију, кондиторску фабрику "Краш". И Небојша Шарановић, власник компаније "Капа стар лимитед", који је претходних дана на берзи купио десетак одсто "Краша", али ни "Браћа Пивац", који су "пустили" деонице на берзу, засада се не оглашавају о даљим потезима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шарановић поново тајни купац "Краша"?

Када је Ивица Тодорић кренуо у "поход на исток", никоме то није било посебно изненађење. Као ни када се Емил Тедески ширио на српско тржиште, али и други хрватски бизнисмени од којих многи не би преживели да нису улагали у Србију. Хрватски производи на полицама српских маркета су уобичајени, за многе у Србији популарни као и домаћи, али у Хрватској су српски производи још увек реткост.

- Сећате се оне Титове "Туђе нећемо, своје не дамо". У случају трговања и инвестирања са Србијом могло би да звучи "Туђе хоћемо, своје не дамо" - каже Дубравко Ралић, власник ИТ компаније, чији су пријатељи пословни људи из Србије имали лоше искуство када су желели да инвестирају у Хрватску. - Чекале су их многобројне препреке, па су одустали.

Показују то и званични подаци. Хрватска је и даље затворена тврђава за гринфилд инвестиције, па су далеко повољнији услови за инвестирање у Србији и Мађарској. Светска банка тако Хрватску ставља на 58. место међу земљама које су омиљене за инвеститоре, док је Србија на 43. Има и позитивних примера да се брже и лакше послује. Тако компаније у Осјечко-барањској жупанији имају партнере из Војводине на многим пројектима који се финансирају из фондова у Бриселу.


РОБНА РАЗМЕНА

ХРВАТИ нису имали готово никакве препреке ни да њихова роба дође на српско тржиште. Показују то и подаци о робној размени протеклих пет година од 1,24 милијарде евра, с тим да су Хрвати извозили у Србију робу у вредности од 700 милиона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У куповину "Краша" укључио се нови тајни купац

ТУРИЗАМ

ЈЕДНА од првих српских инвестиција у хрватски туризам пре две године је улазак "МК групе" Миодрага Костића у хотел "Кемински" у Савудрији. Резултати пословања су позитивни, а забележен је раст од пет одсто.