НА основу јавног позива државе, да даје кукуруз за товну јунад, Републичкој дирекцији за робне резерве пристигло је 39 захтева, од којих је 37 исправно. Држава ће, тако, узети око 500 јунади, а за њих дати између пет и шест хиљада тона кукуруза. Уз то, ради се робна размена меркантилне пшенице за семенску. Засада постоје захтеви за 4.000 тона семенског зрна.

Како нам је рекла Зорица Анђелковић, в. д. директора Републичких робних резерви, за килограм товне јунади држава даје 17 килограма кукуруза, што је повољан паритет за произвођаче.

Прочитајте још - Натурална размена пшенице и кукуруза

- Највећи број понуда за размену јунади за кукуруз добили смо од индивидуалних газдинстава - каже Анђелковићева. - Нису биле исправне две понуде, а сви остали узгајивачи ће моћи да добију кукуруз. За све то тражимо одређену документацију. Било да дајемо новац кроз кукуруз, или директно. Да буду прави произвођачи, а не продавци по терену.

Држава је одлуку о робној размени, товна јунад за кукуруз, донела након обустављања извоза јунећег меса у Турску. Према речима Анђелковићеве, поједини сточари већ су направили договоре са домаћим кланицама око откупа.

Прочитајте још - Размени кукуруза за јунад дужи рок

- У почетку се причало да постоји вишак од две до три хиљаде јунади - објашњава Анђелковићева. - Нама је стигло захтева за само 500 јунади и то је реална слика. Да је паритет повољан, види се и преко цена на Продуктној берзи у Новом Саду. Јуне тада кошта око 2,2 евра по килограму.

ПШЕНИЦА

ЗА килограм семенске пшенице пољопривредници ће морати да дају 1,8 килограма меркантилног зрна. Позив траје до краја новембра. Иначе, ово је и један од најбољих начина да држава помогне пољопривредницима да не сеју "таванску" пшеницу већ семенску, а највише због бољег приноса.