Председница Владе Ана Брнабић, у оквиру посете Јапану, имала је неколико састанака са више јапанских инвеститора и са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом.


Најважнија вест коју доносим из Јапана је то да је Јапанска банка за међународну сарадњу заинтересована за дође и инвестира у Србији. Састала сам се са гувернером Маедом и сада ћемо успоставити много интензивнију комуникацију са том банком, како бисмо их довели у Србију и како би они отворили фондове за нашу земљу, наше компаније, за истраживање и развој, науку, образовање, инвеститоре и фондове који ће отворити пролаз за српско-јапанску економску сарадњу", изјавила је премијерка.


Она једодала да ће гувернер Маедо доћи у Србију ускоро, како би започели разговоре о отварању инвестиционог фонда у Србији.


Сумирајући успешну посету Јапану, значајно је да се делегација састала са премијером Абеом, затим смо имали састанке са Парламентарном групом пријатељства, са друштвом пријатељства Јапан Србија, како бисмо оснажили даље и економске и политичке односе. Такође, видели смо се са постојећим инвеститорима у Србији, онима који су већ инвестирали у Србију, да видимо да ли су задовољни и какви су њихови планови за даље", изјавила је премијерка Брнабић поводом посете Јапану.


Навела је да је данашњи дан посебно важан јер се срела са инвеститорима који још нису улагали у нашу земљу, али би били заинтересовани да то ураде у будућности.


Са осталим парламентарцима председница владе разговарала је о политичким питањима, пре свега о Косову и Метохији.


У односима Србије и Јапана, једно отворено питање је јапанско признање једнострано проглашене независности Косова.


Премијерка је изразила захвалност Јапану на неутралном ставу у гласању и при Интерополу и при УНЕСКУ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нарухито на трону у Токију, Србију на церемонији представљала Ана Брнабић (ФОТО/ВИДЕО)


Замолили смо да још више обрате пажњу на то шта Србија говори и који су наши аргументи, да наставимо сарадњу и добијемо још јачу подршку за Србију у јапанском парламенту и влади. Деловали су отворени за то, али је још много посла, времена и узајамних посета пред нама. Драго ми је што смо остварили овакву сарадњу", истакла је премијерка Брнабић.


Желела је да истакне углед који председник Србије Александа Вучић ужива у Јапану.


Важно је за грађане Србије да то знају. Мени су долазили људи, заменик јапанског министра за животну средину који је био у Србији и који је уместо десетоминутног састанка са председником, имао састанак од сат времена, да каже да је то оставило толики утисак на њега да је рекао поздравите председника и молим вас пренесите му да сам одржао своје обећање. Обећање је било то да ће српској делегацији у Јапану, бити организовани састанци на највишем нивоу, са парламентарцима, са компанијама и са премијером Шинзо Абеом. Било му је важно да пренесем председнику, коме је он дао обећање, да ће нама отворити сва врата, и то је у јапанској култури, њиховом менталитету", рекла је Брнабић.


Премијерка истиче да су нам у Јапану заиста била отворена сва врата, да смо имали успешну посету, враћамо се са новим контактима и новим шансама за Србију.


"То су у овом тренутку само шансе, али одговорна влада ради на тим шансама. Враћамо се у четвртак, затим у петак у Москви потписујемо Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, а већ у понедељак ујутру крећемо да радимо на даљем остваривању свега онога што смо овде отворили као теме", истакла је председница владе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић са Абеом: Србија најважнији партнер Јапана на Западном Балкану


На маргинама посете Брнабић се састала са председником Молдавије Игором Додоном и премијером Чешке Андрејем Бабишом, на којима је такође тема била Косово и Метохија.


Са чешким премијером било је разговора око сарадње Србије и Вишеградске четворке.


Брнабић је истакла да је премијер Бабиш, као и многи други у Европској унији, разочаран и резигниран што Европска унија није донела сада неке храбрије одлуке поводом проширења и отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом.


Србији је важна сарадња са Вишеградском четворком, захвална сам што су нас позвали на последње састанке, што у овом тренутку разговарамо интензивно о формату Вишеградска четворка плус један, односно плус Србија. Уколико бисмо успели, то би била велика ствар и радимо даље на томе", изјавила је председница владе.


Она је додала да је значајно што је премијер Бабиш позвао Србију да дође на састанак и разговара, што показује додатно поштовање за нашу земљу.