ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

СРПСКИ бизнисмен Небојша Шарановић дао је на берзи налог вредан 84 милиона куна (око 11,2 милиона евра) за куповину 80.000 акција "Краша". Понудио је цену од 1.050 куна, а цео износ је намењен за пет одсто укупног броја "Крашових" акција.

Битка за акције загребачке кондиторске компаније тако се наставља, упркос процени неких аналитичара да ће једно време владати примирје. Шарановић, очигледно, жели да убрза процес и не смањује понуду за акције, али и не повећава цену. Привлачна је то понуда за мале акционаре, који пажљиво прате све што се догађа и очигледно чекају тренутак најповољнији за њих. Није искључено да Шарановић "вреба" и акције "Браће Пивац", јер су и једни и други за много мање паре дошли до акција "Краша".

Акције "Краша", иначе, лете у небо - нуде се и по 1.700 куна, али се тргује у највећем броју случајева са ценом од 1.050 и ретко када се дође до 1.300 куна. У овом часу се не нуди толико акција за колико је Шарановић заинтересован, а преостало је 14 одсто деоница. Аналитичари процењују да сви чекају како би постигли вишу цену од оне коју нуди Шарановић у овом часу.

На сајту Загребачке берзе синоћ су обновљени подаци о власништву акција у "Крашу". Небојша Шарановић у својим рукама има 24,12 одсто акција и већ озбиљно дише за вратом браћи Пивац, која су на коти од 30,73 процента деоница.

Да Србин, који у свом власништву држи фабрике "Јафа" из Црвенке и "Банини" из Кикинде, има иницијативу у трци за "Краш", сведочи и чињеница да је за акције ове индустрије понудио два и по пута више новца него "Браћа Пивац" у својој понуди за преузимање већинског власништва. Шарановић нуди 1.050, а Пивци 430 куна по акцији.

"КАПА СТАР" ЋУТИ

УПРКОС свакодневним покушајима "Новости" да добију неку додатну информацију из "Капа стар лимитида", компаније Небојше Шарановића, они по свом старом обичају ћуте. На свако наше питање, откако је почела трговина акцијама регионалног кондитора одговор је: "Немамо коментар".