ЗАКОН о одређивању максималног броја запослених одлази у историју после пуних пет година, али ће се код државе и даље запошљавати - по старом. Контрола нових радника за стално наставиће да се води, али по новом Закону о буџетском систему. Радна кљижица у јавном сектору моћи ће, као и претходних пет година, да се печатира тек када одобри Владина комисија.

Како стоји у образложењу недавно усвојеног Закона о буџетском систему, продужено је важење забране запошљавања код корисника јавних средстава до краја 2020. године, јер је наведена мера дала изузетне резултате у смањењу расхода за плате у целом јавном сектору.

- То више није забрана, већ контрола запошљавања, јер желимо да будемо опрезни - објашњавају у Министарству финансија. - Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору престаје да важи крајем ове године, а Владина комисија за давање сагласности за ново запошљавање ће и даље радити. Тренутно анализирамо неколико различитих модела, како бисмо у будућности ово питање решили на најефикаснији начин.

У јавном сектору, с друге стране, дуго ишчекују лабавија правила запошавања. Године контроле, у појединим секторима, изазвале су озбиљне проблеме и недостатак кадрова.


ПРОЧИТАЈТЕ И:Uspeh Srbije na međunarodnoj finansijskoj utakmici: Rekordno niska cena zaduživanja- Више министара је најављивало да ће се укинути забрана запошљавања, али она остаје на снази - објашњава Зоран Савић, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити. - Неће се ни даље моћи без одобрења Комисије, као ни до сада. Нама би значило да можемо, после природног одлива, да попуњавамо места предвиђена кадровским планом. Њега саставља Министарство здравља. У неким установама заиста има мањка, а у некима и даље има вишка радника.

Градови, општине и локална предузећа, такође, све теже успевају да попуне упражњене позиције. Са мањком радника кубури и већина комуналних фирми у Пироту.

- Из нашег угла, време да се укине забрана је било још пре неколико година - сматра Владан Васић, градоначелник Пирота. - Били смо ефикасна управа, тако да ни на почетку нисмо имали вишак људи. Сада смо се кадровски потпуно исцрпли. Само у управи недостаје најмање 20 људи. Из "Топлане" је отишла половина радника. "Комуналцу" недостаје 50 радника, а "Водоводу" сигурно 20 људи. Искрено, не знам како успевамо. Комисија спорадично одобрава запошљавње, али то није довољно. С друге стране, не значи ништа ни да одобре, ако је ограничен износ за плате и немате одакле да их исплатите. Ако желимо да запослимо младе људе и грађанима обезбедимо боље услуге, морамо да одобримо запошљавање.


УГОВОРИ САМО ПРИВРЕМЕНИ

ПОСЛЕДЊИХ година се осећа недостатак људи у многим деловима јавног сектора - каже Драган Марјановић, секретар Конфедерације слободних синдиката. - Тако је и поред тога што је Комисија давала сагласност. Запошљавају се људи и преко агенција и по уговорима о привременим и повременим пословима. Проблем настане по истеку уговора. Осећа се недостатак у свим јавним предузећима. Било је природног одлива, али одлазе људи и на боље послове и у иностранство. Недостаје медицинских сестара, лекара, возача.