Стабилнији и предвидљивији Балкан, на ком постоји слободно кретање људи, роба, капитала и услуга, једина је шанса да постанемо много конкурентнији и да се развијамо и растемо много брже него до сада и зато је потребна апсолутна подршка за иницијативу "малог шенгена", поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић у Берлину.


"Важно ми је било да поменем да је сарадња Западног Балкана изузетно важна и да је најаважнија иницијатива у последњих неколико деценија, управо ова иницијатива ''мини шенгена'', коју је покренуо председник Александар Вучић", рекла је Брнабић, која је у Берлину учествовала на Привредном форуму у организацији "Зидојче Цајтунга".


Нама је потребна апсолутна подршка за ту иницијативу, подвукла је премијерка Србије.


Према њеним речима, оно што се ствара као веће, слободније тржиште између Србије, Северне Макеодоније и Албаније, а чему ће се, нада се, придружити и остали у региону, прави је сигнал какав треба да се шаље на сличним конференцијама, пред инвеститорима и политичарима.


Прочитајте и: To je ono što smo želeli i nećemo stati: Vučić pred velikim brojem građana i zvaničnika otvorio Istočni krak Koridora 10 (FOTO+VIDEO)


"Стабилнији и предвидљивији Балкан, где постоји слобода кретања људи, роба, капитала и услуга је једина шанса за нас да постанемо много конкурентији, да се развијамо и растемо много брже него до сада", подвукла је Брнабић у изјави новинарима.


Додала је да сви треба да буду свесни да ћемо дуго након што постанемо предвидљиви и потпуно стабилан регион за пословање, имати проблем перцепције, односно то како други виде наш регион.


"Што пре адресирамо и тај проблем и покажемо на оваквим конференцијама шта радимо за бољи, стабилнији регион, имаћемо боље резултате, у смислу промене перцепције и доласка све више инвеститора", рекла је Брнабић.Премијерка је изразила задовољство што је добила позив "Зидојче Цајтунга" другу годину за редом да учествује на Форуму, јер је то, каже, велико признање за реформе у Србији.


"Ове године је веће интрересовање за то као иде дигитална трансформација, какви су резултати, уз велике похвале за оно што радимо, посебно у реформи система образовања, као и за то што се отварају истраживачки центри у Србији", пренела је Брнабић.


Она је навела да је Србија препозната у Европи по томе да је наша конкурентна предност су ИТ услугама, знању, младим талентованим људима, као конкурентна дестинација за улагање у напредне технологије, те додала да се нада да ће резултати доћи у наредним годинама.


Поновила је да се спремају посебне пореске олакшице за оне који се враћају из дијаспоре, које подразумевају да ће компаније које запошљавају људе из дијаспоре, који имају плату у висини три просечне зараде, у наредних пет година бити ослобођене 70 одсто пореза на зараде.


"Упутили смо у Скупштину предлог закона за посебне пореске олакшице, ако то парламент прихвати, од следеће године ћемо их имати", додала је Брбнабић.


Поновила је да је Немачка један од најважнијих економских партнера Србије, чије компаније запошљавају у нашон земљи више 60.000 људи, те додала да већина њих планраије ширење на нашем тржишту и нова запошљвања.


"Имамо немачке компаније које све више отварају истраживачке и развојне центре, за које се надамо да ће у будућности креирати интелектуалну својину у Србији и пласирати је из Србије, што ће дати потпуно другачији имиџ земље, као иневстиционе дестинације, и генерално ће ''повући'' раст плата, пензија и живостног стандарда", рекла је Брнабић.