ПРЕДУЗЕТНИЦИ којима се порез обрачунава паушално већ средином јануара следеће године требало би да добију пореска решења. Износе за ову обавезу одређиваће софтвер, у појединим случајевима уз корекцију порезника, па се очекује да суме неће бити субјективно разрезане. Почетници у послу млађи од 30 и старији од 55 година, као и особе са инвалидитетом, могу да рачунају да одређена умањења.

Прочитајте још: Порески рекордер: Ко је Београђанин који је платио 67.000 евра пореза на више од 5.000 квадрата

Ове новине доноси Уредба о паушалном опорезивању, која би требало да се усвоји у децембу, али и нова верзија Закона о порезу на доходак грађана, која је тренутно у скупштинској процедури. Уредба прописује нови начин обрачуна пореске основице, као и списак свих делатности уз нове коефицијенте. У пракси, они којима ће према новој методологији бити израчуната већа обавеза биће заштићени наредне три године, јер то повећање не сме да буде веће од десет одсто годишње. Биће и делатности којима ће "нова математика" донети "лакша решења".

Прочитајте још: Брзо, ефикасно и економично задовољење правде за незадовољне купце: Нови Закон о заштити потрошача као спас од насртљивих трговаца

- Циљ нам је био да унапредимо обрачун паушалног опорезивања - објашњава Драган Агатуновић из Пореске управе. - Почетком јануара, сви паушални порески обвезници ће добити решења за текућу годину. Неће бити више кашњења. Она ће бити електронски достављена преко портала Пореске управе. На њему ће бити инсталиран софтвер који ће уносом неколико елемената израчунавати месечне пореске обавезе. Тако елиминишемо и примедбу предузетника да не могу да предвиде колики ће порез плаћати. Рачуновође, цела ауто-грана, лимари, механичари и вулканизери ће моћи од јанура да буду паушално опорезовани, а до сада су водили пословне књиге.

Основица паушалног пореза убудуће ће се одређивати када се просечна плата у месту делатности помножи са бројем запослених у њему и подели са укупним бројем становника. Тако се добија економски потенцијал по глави становика. Множиће се са коефицијентом делатности. Зона ће повећавати обавезу једино ако је "екстра", док ће друга, трећа и четврта умањивати обавезу. Постоји списак локацијски независних делатности - информатика, консултанске услуге, таксисти, које ће се обрачувати преко републичког просека, броја запослених и становника у Србији.

- Паушалци ће моћи да предвиде за колико ће им пореска обавеза бити већ почетком године - објашњава Душан Васиљевић из НАЛЕД. - Ми сада имамо више од 110.000 паушалаца који чекају аконтациона, па коначна решења. Олакшице су предвиђене за млађе од 30, старије од 55 година, као и за почетнике у прве три године пословања. Биће лакше и Пореској управи. Мењани су коефицијенти, али би износи требало да буду у тренутним оквирима.

БЕЗ ПРИЈАВЕ

ПРЕМА новим решењима, укида се подношење пореске пријаве за почетнике у послу који ће бити паушалци. Порезници ће пријавом сматрати регистрациону пријаву поднету Агенцији за привредне регистре. Она ће у року од 48 сати стићи до Пореске управе. За промену статуса и неке друге ситуација, захтев и пореска пријава остају обавезни.

КАКО ДА ИЗАЂЕМ ИЗ ПАУШАЛА?

ОКРУГЛИ сто посвећен новим решењима јуче је био прилика да људи из струке реше неке од недоумица. Већину је занимало како ће у пракси изгледати тест самосталности паушалаца, који доноси ново законско решење. Он би требало да се примењује од марта следеће године. С обзироми на нове коефицијенте, могло би се десити, упозориле су јуче рачуновође, да неко пожели да изађе из тог система. Датум до ког је то могуће урадити, међутим, није наведен у Предлогу закона. Уколико остане тренутно тумачење да је то могуће до 30. новембра, до када се и пријављује за паушал, онда ће многи морати целу годину да проведу у том статусу мимо своје воље.