ПОЧЕТНА деоница ауто-пута "Милош Велики", од Сурчина до Обреновца, која би требало да буде отворена за саобраћај 19. децембра, биће бесплатна за возаче. Иако је по главном пројекту планирана изградња наплатне станице код Сурчина, он је измењен и рампа је на папиру "уклоњена".

Дужина ове трасе, од Обилазнице око Београда, код Сурчинске петље, до Обреновца је 17,6 километара, а за "Путеве Србије" она ће имати третман као и ауто-пут кроз Београд, на којем се вожња не наплаћује.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Љајић: Због такси Приштине, Србија изгубила скоро 400 милиона евра

По главном пројекту није било планирано ниједно укључење између две општине, али је на инсистирање локалне самоуправе ипак одлучено да се Сурчинци повежу са новом соабраћајницом. У "Путевима" кажу да је у току убрзана израда Планске документације за изградњу прикључка на ауто-пут из места Јаковo.

Стеван Шуша, председник општине Сурчин, за "Новости" каже да је приступна саобраћајница тек у плановима и да се очекује да би њена изградња могла почети у фебруару или марту следеће године.

- Надамо се да ће изградња почети у исто време када и део пута који повезује Нови Београд са ауто-путем "Милош Велики" - каже Шуша. - То је око десет километара пута, од укључења на пут Сурчин - Јаково. Углавном је у питању земљиште ПКБ, али има и приватних поседа и предстоји и експропријација. Најлакше би било да је паралелно са изградњом деонице ауто-пута од Сурчина до Обреновца, урађен и овај пут ка Јакову, али, нажалост, нисмо успели то раније да издејствујемо. Пет година се боримо за прикључак.

Шуша много очекује од повезивања овог села са главном саобраћајницом.

- Битно нам је да око 50.000 становника Доњег Срема добије добру везу са Београдом - објашњава први човек Сурчина. - Мештани Петровчића, као и Купинова, Деча и Карловчића, који су, иначе, у општини Пећинци, сви пролазе кроз Сурчин и ствара се велика гужва, али и загађење. Изградњом везе у Јакову, биће растерећен пут кроз Сурчин, јер ће мештани околних села бирати бржу везу преко ауто-пута. Нарочито је важно и то што ће вожња бити бесплатна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На помолу решење за хотелски комплекс: Арапи стижу на Црни врх?

ПЕТ РАМПИ

НА ауто-путу "Милош Велики", од Београда до Чачка, после отварања ове деонице, наплата путарине ће функционисати на исти начин, односно у затвореном систему наплате путарине по пређеном километру - наводе у "Путевима". У затвореном систему је пет рампи, и то чеона Обреновац и бочне Уб, Лајковац, Љиг и Таково, као и чеона станица Прељина.


ДО ЧАЧКА 120 КИЛОМЕТАРА

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ објекти на деоници Сурчин - Обреновац су мост преко Саве код Барича, као и две петље, на почетку и на крају трасе. Са завршетком ових радова, дужина ауто-пута од Београда до Чачка ће бити 120 километара.

Вредност пројекта деонице Сурчин - Обреновац је 208 милиона евра, а главни извођач је кинеска компанија CCCC, China Communications Construction Company.