ПЕКИНГ - Људи који редовно једу љуту храну не само да продужавају свој животни век већ имају мање изгледа да оболе од тешких болести као што су рак, срчана и респираторна обољења, тврде научници.

"Наша анализа указује на везу између конзумирања зачињене хране и дужине живота, као и смањеног морталитета", истиче се у студији групе међународних истраживача, објављеној у часопису British Medical Journal.

Вишегодишње посматрање навика око 500.000 Кинеза старости од 30 до 79 година показало је да су особе које су скоро свакодневно јеле зачињену и љуту храну живеле дуже, те ређе обољевале од смртних болести.

"Наши резултати поткрепљују досадашња истраживања која су указивала на потенцијални заштитни утицај зачињење хране на људско здравље", истичу истраживачи кинеске Академије медицинских наука и Универзитета Оксфорд и Харвард.

Они претпостављају да главну улогу има капсаицин, активна супстанца која се налази у љутим папричицама и која има антиоксидантно и антиупално дејство што помаже у борби против гојазности и појаве рака.