ФИРЕНЦА - Италијански археолози који покушавају да одгонетну идентитет жене која је позирала Леонарду да Винчију за његову чувену слику, Мона Лизу, изјавили су данас да не могу са сигурношћу рећи да кости пронађене у гробници фирентинске цркве припадају ренесансној племкињи Лизи Герардини за коју многи верују да је била "права" Ђоконда.

Стручњаци су на данашњој конференцији за штампу рекли да су њихова истраживања показала да једна бутна кост из гробнице при цркви Пресвете благовести у Фиренци потиче из доба у ком је Лиза Герардини умрла.

Према историјским документима она је сахрањена у фирентинском манастиру 1542.

Вођа истраживања Силвано Винчети казао је да су археолози пронашли мало посмртних остатака и ниједну лобању, која је могла да им помогне у утврђивању идентитета жене са слике која је данас изложена у париском Лувру.

Историчари уметности нису сагласни око идентитета даме енигматског осмеха. Један број њих чак наводи да је Да Винчију за овај портрет позирао мушкарац.

Рођена 1479. године. Лиза Герардини је била супруга трговца свилом Франческа дел Ђоконда који је од славног ренесансног мајстора наручио портрет своје жене.