Мистериозан осмех и фасцинантност учинили су славну "Мона Лису" једном од најславнијих и најчувенијих жена у историји света али и слика у сликарској уметности. Леонардо да Винчи италијански сликар, архитекта,... изумитељ, кипар, мислилац, математичар, инжењер и аутор портрет "Мона Лизе" учинио најпознатијом сликом -портретом на свету


Пре два дана 15. априла 1452. године готово пре 564. године на свет дошао највећи гениј ренесансе Леонардо да Винчи због тога вам представљамо 14. занимљивости везаних за славну Мона Лизу..

1. Ако нисте знали, Мона Лиса није име жене са слике. На слици је портрет Лисе Гхерардини чији је богати супруг Франческо Дел Ђокондо наручио њен портрет, а мање познато име слике је La Gioconda ( Ђоконда). Назив Мона Лиса (или Монна Лиса како је зову Талијани) преводи се као 'My Lady Lisa' ('Моја дама Лиса').

2. Наполеон је био заљубљен у Мона Лису, а затим и у њеног потомка. Слика Мона Лисе једно време висила је у спаваћој соби француског цара, а по причама и легенди Наполеон сате проводио зурећи у слику дивећи се лепоти Мона Лисе. Тврди се да се Наполеон због своје фасцинације сликом чак и заљубио у лепу Италијанку Терезу Гуадагни која је била потомак Lise Gherardini.

3. Слика Мона Лисе изненађујуће је мала. Утицај Моне Лисе на културу је огроман, али слика је пуно мања него што је многи замишљају. Димензије овог уља на дрвету су 76,8 x 53 сантиметра, а тежи осам килограма.

4. Обрве Мона Лизе тема су расправа. Постојале су тврдње да Мона Лиса нема обрве јер су припаднице високог сталежа у то доба помодно скривале или уклањале обрве. Други су тврдили да је непостојање обрве доказ да је реч о недовршеном ремек-делу. Међутим, детаљним дигиталним скенирањем слике 2007. године откривено је да је да Винчи насликао Мона Лиси обрве и трепавице, али су с временом избледеле и биле 'жртва' рестаурација током прошлих векова

5. Када је портрет "Мона Лизе"први пут изложен у јавности у Louvreu давне 1815. године хипнотизирао је мноштво мушкараца који су слици доносили цвеће те јој писали песме и страствена писма. Хрлили су у Луврн како би зурили у њене бистре и ватрене очи. Мона Лиса чак има своју електртонску пошту у којој се чувају бројна љубавна писма која и данас прима.

6. Мушкарци су умрли због љубави према Мона Лиси. Уметник Luc Maspero бацио се с четвртог спрата паришког хотела 1852. године, а у опроштајној поруци написао је: 'Годинама сам се очајнички борио с њеним осмехом. Радије ћу умрети.' Године 1910. један обожаваоц стао је испред слике и убио се ватреним оружјем.

7. Мона Лиса је дословно непроцјењива. Слика је 1960. године кренула на турнеју за коју је вредност њеног осигурања била процењена на 100 милиона долара. Али полиса осигурања никада није извађена јер су премије осигурање биле више од трошкова најбоље агенције за зашитту.

8. Након избијања Другог светског рата, кустоси Лувра су сакрили Мона Лизу 1940. бојећи се да би је немачки нацисти могли присвојити за музеј који је Херман Геринг планирао да отвори у Линцу. Слика је поново јавно изложена тек октобра 1947.године

9. Слика Мона Лизте је смештена у посебну (њену) собу у Лоувреу у којој се константно мери контролише температура како би у сваком тренутку била у идеалним условима. Слика се налази иза стакла отпорног на метке како би се спречила било каква оштећења или покушаји крађе.

10. Портрет Мона Лисе је био више пута нападнут. Ако погледате леви лакат Мона Лисе, приметићете штету коју је Боливијанац Ugo Ungaza направио 1956. године када је бацио камен на слику. Неколико месеци пре тога други нападач бацио је киселину на слику те погодио доњи део слике. Због тих напада Мона Лиса стављена је иза стакла отпорног на метке које се показало ефикасним када је 2009. године један бесни руски туриста којем је било одбијено француско држављанство бацио шољу кафе на слику.

11. Славни уметник Пабло Пикасо био је осумњичен за крађу Мона Лисе. Мона Лиса била је украдена из Лувра 1911. године. Цела Француска жалила је због инцидента, а призор људи избезумљених од боли. Хиљаде људи слевале су се у Лувр гдје су зурили у празан зид на ком је висила слика, остављали цвеће, и поруке и друге опроштајне дарове.
Након крађе Мона Лизе,
Pablo Picasso био је приведен на испитивање јер је већ имао полицијски досје због куповања дела украдених из музеја Лувр. На крају прави лопов ухваћен је тек 1913. године. Био је то запослени у Лувру Vincenzo Perugia, поносни италијански националиста који је прокријумчарио слику скривајући је испод свог радног одела јер је сматрао да Мона Лиза припада Италији, а не Француској. Након што ју је скривао две године, Перугиа је ухапшен када је покушао да прода Мона Лизу трговцу уметнинама из Фиренце.

12. Повратак Мона Лисе у Лоувре инспирирао је модни тренд. Жене су почеле на лице и врат наносити жути пудер имитирајући злаћану пут Мона Лисе те су минимално мицале мишиће лица како би опонашале њен осмех. У паришким кабаретима плесачице одевене као La Joconde (француски назив за Мона Лису) плесале су дрски кан-кан. Мона Лиса напустила је Лувр као уметничко дело, а вратила се као прва масовна арт икона.

13. Истраживања новија су показала да се не мења се осмех Мона Лизе него људски ум. Питање смеје ли се Мона Лиза или не, дуго је окупирало уметнике и историчаре. Године 2000. године научница неурологије др. Margaret Livingstone објаснила је зашто нам се чини да се осмех Мона Лизе мења. Одговор је у томе из ког угла гледате портрет и како ваш мозак доживљава виђену слику -портрет Мона Лизе.

14. Године 2005. слика Мона Лизе је анализирана на Универзитету у Амстердаму помоћу софтвера за препознавање емоција На темељу упоређивања њених црта лица (првенствено очију и усана) закључено је да је Мона Лиса 83% срећна, 9% згрожена 6% уплашена, а 2% љута.Преноси: Занимљивости дана