Научници у САД су открили фосилизоване остатке великог броја створења, која су угинула тренуцима након удара огромног астероида у Земљу пре 66 милиона година.

У истраживању које је објављено у понедељак, палеонтолошки тим Универзитета у Канзасу саопштио је да је на територији Северне Дакоте открио праву ризницу изузетно добро очуваних фосила копнених животиња и риба.

Удар астероида, који је иза себе оставио кратер Чиксулуб у данашњем Мексику, био је најгори катаклизмични догађај у Земљиној историји и збрисао 75 одсто животињског и биљног живота, истребивши диносаурусе и омогућавајући развој човека.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новооткривени фосили показују да су људи много раније дошли из Африке

Истраживачи верују да је удар астероида изазвао изузетно јаке сеизмичке треморе и покренуо џиновску бујицу, која је унутар континента (на месту данашње Северне Дакоте) направила ново море.

„Од поплаве је на месту данашњег фосилног локалитета остала велика количина остатака риба, копнених кичмењака, дрвећа, грана, стабала и морских створења“, истиче вођа пројекта, Роберт Депалма.

У неким од фосила пронађени су остаци материјала пореклом од Чиксулуб удара, што значи да су сеизмички потреси стигли до Северне Дакоте у року од десетак минута.

(РТС)